Menekült családokat vittek át az osztrákok autókkal Ausztriába

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-


Este nyolc előtt a II. János Pál pápa térre és a Keleti pályaudvarhoz is több osztrák rendszámú autó és kisbusz futott be. Tudósítónk beszámolója szerint a konvojjal kapcsoltban álló civilek a Keletinél már korábban “We want to go to Austria” táblákat osztogattak menekülteknek, hogy az osztrák sofőrök megtalálják őket.

A nagyobb csődület azonban a II. János Pál pápa téren alakult ki, oda körülbelül 20 autó és kisbusz érkezett, a tér pedig zsúfolásig megtelt menekültekkel és újságírókkal. A járművekből rengeteg ruhát, gyümölcsöt, pokrócot pakoltak ki az osztrák civilek, valaki hozott egy nagy zsák plüssjátékot is. Tudósítónk szerint leginkább egy szabadtéri piachoz hasonlított a tér.A civilek csak kisgyerekes családokat vittek el, volt olyan autó is, amelybe öten szálltak be a sofőrön kívül. Többen azonban felajánlották a család nélküli fiataloknak, hogy vesznek nekik vonatjegyet, és együtt elindultak a Keleti felé. A konvoj egyik szervezője azt mondta munkatársunknak, tudják, hogy illegális Ausztriába szállítaniuk a migránsokat, de mindenki saját felelősségére döntheti el, hogy mit tesz.

Az egyik osztrák nő alig tudott elindulni, mert az újságírók és tévéstábok megrohanták a kocsiját, és mindenki akart egy képet az autóból integető kisgyerekről.
A Keletihez is több autó és kisbusz érkezett. Az Index szerint van olyan sofőr, akinél A4-es lapokra nevek vannak felírva, feltehetően a már Bécsbe eljutott menekültek rokonainak nevével. Az itteni sofőrök már nem válogattak, bárkit elvittek, nem csak a családosokat. Állítólag sok autó ment az egyik menekültek által lakott külvárosi hotelhez is, de az erről szóló Facebook-posztot a szervezők gyorsan törölték. Az Ausztriából érkező kb. 150-250 autóból álló konvoj korábban három részre szakadt, az autók egy része Győrbe, illetve Hegyeshalomra ment a menekültekért. Bár az ORFK korábban sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet, hogy menekülteket külföldre szállítani bűncselekemény, a magyar rendőrök senkit nem állítottak meg.


Voltak, akik így búcsúztak Magyarországtól