Viszik a magyar disznókat

Fotó: EPA / PONGMANAT TASIRI

-

Nőtt a sertés kivitele és nőtt a felvásárlási ár is.


Megugrott a kivitel a magyar sertéspiacon: az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) szerint az év első két hónapjában 19 százalékkal több sertéshús és 42 százalékkal több élő sertés hagyta el az országot. Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerint üdvözlendő, hogy nagyobb arányban nő a kivitel, mint a behozatal – írja a Magyar Idők.

A hazai feldolgozóiparnak kétségkívül szüksége van az importált alapanyagra, a baj azzal van, amikor a kereskedelem közvetlen értékesítésre hoz be tőkehúst az országba. Ezzel ugyanis piacot vesznek el a magyar feldolgozóipari vállalkozások elől – mondta Menczel.

Az élő sertés felvásárlási ára egy év alatt alaposan megugrott. A 2016 eleji 300 forintos kilónkénti szintről mára 500 forint fölé emelkedett. Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 18 százalékkal volt magasabb 2017 áprilisában, mint 2016 azonos hónapjában.

A drágulás a fogyasztást is visszavetheti, a VHT ugyanakkor szeretné elérni, hogy az egészséges táplálkozás jegyében a sertéshús is kapjon helyet a családok asztalán. Ezt szolgálja az úgynevezett Kiváló Sertéshús Védjegy bevezetése is. Az ilyen címkével ellátott tőkehús esetében biztos lehet a vásárló, hogy ellenőrizhető forrásból, jó minőségű árut kap.