Viszi a kormány a Hungexpót

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A Napi szerint az ügyletet nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítették.


A Magyar Közlönyben kedden megjelent, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendeletben a kabinet a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény 24/A. paragrafusára hivatkozva arról döntött, hogy a Foncière Polygone Hungária Kft. 99,9934169 százalékos társasági részesedésének az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. általi megszerzését - a kft. tulajdonában álló Hungexpo Budapesti Vásárváros ingatlan feletti állami kontroll biztosítása érdekében - közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti – írja a Napi.hu.

A Foncière Polygone Hungária Kft. 2010 és 2014 között évente 1-1,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett több száz millió forintos nyereséget ért el.

A cikk emlékeztet, hogy a kormány korábban nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, s az állam így vásárolta meg például az MKB Bankot, a Budapest Bankot, a Főgáz Zrt.-t, a Welt 2000 Kft.-t és a Bombardier MÁV Hungary Kft.-t.

A kormány az állami trafikellátó létrejöttét, azaz a Tabán Trafik Zrt. és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. összefonódását is nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, így azt nem vizsgálhatta a GVH.