Visszavonulót fújt Putyin?

Fotó: AFP / ALEXANDER NEMENOV / AFP / ALEXANDER NEMENOV

-

Visszatért állomáshelyére az Ukrajnával határos régiókból visszavont orosz katonai egységek egy része – tájékoztatott az orosz védelmi minisztérium csütörtökön. A NATO-főparancsnok szerint viszont csak csekély mozgás volt tapasztalható a térségben.


Az orosz védelmi minisztérium kedd óta folyamatosan beszámol a Rosztovi, a Belgorodi és a Brjanszki területekről laktanyáikba visszavonuló egységek mozgásáról. A mostani közlés szerint a csapatokat és eszközeiket 15 repülőgéppel és mintegy 20 vasúti szerelvénnyel indították útnak, de a katonák és a fegyverzetek számát nem adták meg Moszkvában. Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn adott utasítást Szergej Sojgu védelmi miniszternek arra, hogy rendelje el az Oroszország déli, valamint nyugati régióiban moszkvai közlés szerint előre eltervezett hadgyakorlaton részt vett csapatok visszatérését állandó állomáshelyeikre.


A NATO-főparancsnok szkeptikus

Csekély mértékű mozgás érzékelhető az ukrán határ közelében tartózkodó orosz erőknél, de egyelőre túl korai lenne megmondani, hogy pontosan mekkora nagyságú erő hová távozik, illetve távozik-e egyáltalán – mondta Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka, az atlanti szövetséghez tartozó országok vezérkari főnökeinek tanácskozása után tartott csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatón. A változás egyelőre nem számottevő, és az ukrán határ közelében tartózkodó orosz erők még most is végre tudnák hajtani ugyanazokat a műveleteket, amelyeket az előző napon vagy héten végre tudtak volna hajtani – mondta Breedlove. Emlékeztetett arra, hogy orosz részről az elmúlt időszakban már többször bejelentették az ukrán határtérségben összevont csapatok visszavonását, de mindeddig ennek semmi valós jelét nem tapasztalta a NATO. Most – tette hozzá a tábornok – bizonyos katonai járművek mozgása figyelhető meg.


Délelőtt még Donyeckben lövöldöztek

Legalább 8, míg orosz források szerint 15 ukrán katona halt meg, amikor ismeretlen fegyveresek támadtak meg egy ellenőrzőpontot Donyeck térségében. Az incidensről bövebben itt írtunk.