Visszavonulna az aktív politizálástól Markó Béla

Fotó: MTI / Baranyi Ildikó

-

A volt elnöknek befutó helye lenne az RMDSZ listáján.


Felhagyna az aktív politizálással, és az irodalomnak szentelné idejét Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt elnöke. A szenátornak az RMDSZ alapszabálya befutó helyet biztosít a parlamenti jelöltlistán. Markó azt mondta, valószínűleg nem fog élni ezzel a lehetőséggel, és az elkövetkező időszakban hivatásának, az irodalomnak szenteli idejét – írja a Maszol.

„Most folynak a jelölések, de ebben a pillanatban úgy látom, van mód arra, hogy sokszínű, erős frakciónk legyen. Ebben a pillanatban nem látok okot arra, hogy megváltoztassam az eredeti döntésemet.” Markó csak akkor vállalna újabb parlamenti mandátumot, ha úgy látná, hogy feltétlenül szükség van rá a parlamenti frakcióban. A költő-politikus már 2011-ben a fokozatos visszavonulásról döntött. A közéletből nem akar visszavonulni, a politikáról ezentúl is véleményt kíván mondani. Markó Béla 1993 és 2011 között volt az RMDSZ elnöke.

Románia az év végi parlamenti választásokon visszatér a megyei pártlistás választási rendszerhez. Az RMDSZ szeptember 26-ig véglegesíti a megyei jelöltlistáit. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke azt mondta, hogy a választások után mintegy felerészben megújulnak az RMDSZ frakciói a parlament mindkét házában.

A szövetség politikusai közül Markó, Verestóy Attila, Márton Árpád és Kerekes Károly tagjai 1990 óta a román parlamentnek. Közülük eddig Verestóy szenátor jelezte, hogy újabb mandátumra készül.