Visszavonul az NBA legendája

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

Huszonegy szezonnal a háta mögött bejelentette visszavonulását Kevin Garnett.


Garnettet 1995-ben, a gimnáziumból választotta ki a Minnesota Timberwolves, ahol egészen 2007-ig szerepelt. A csapattal a legjobb eredményét 2004-ben érte el, akkor az alapszakaszban a Nyugati főcsoport élén végzett az együttes, a rájátszásban azonban a főcsoportdöntőben kikapott a Los Angeles Lakerstől. Garnettet ebben az idényben a liga legértékesebb játékosának (MVP) választották.


2007-ben egy hatalmas csereüzlet keretében a Boston Celticshez került, ahol Paul Pierce-szel és Ray Allennel fantasztikus triót alkottak, és már rögtön az első szezonjukban bajnoki címig vezették a klubot. Ebben az idényben Garnettet választották a liga legjobb védőjátékosának, ezzel David Robinson, Michael Jordan, Hakeem Olajuwon mellett a negyedik olyan kosaras lett, aki az MVP-cím mellett ezt az elismerést is begyűjtötte.


Garnett az MVP-nek járó trófeával


Bostonban egészen 2013-ig szerepelt, majd két évig a Brooklyn Netsben játszott, utolsó szezonjára pedig visszatért Minnesotába. Garnettet az All Star-válogatottba 15 alkalommal választották be. Érdekesség, hogy pályafutása során közel 336 millió dollárt keresett, ami a legtöbb a liga történetében.

Karrierjét 26 071 ponttal, 14 662 lepattanóval és 5445 gólpasszal zárta. Csak a legendás Kareem Abdul-Jabbar és Karl Malone büszkélkedhet azzal, hogy legalább 25 ezer pontot, 10 ezer lepattanót és 5 ezer gólpasszt gyűjtött pályafutása során.