Visszavonul a nyilvános szereplésektől a királynő 96 éves férje

Fotó: POOL / BEN STANSALL

-

A Buckingham-palota szerint a királynő és az edinburghi herceg egészségével minden rendben. Váratlan értekezletet hívott össze a királyi udvartartást irányító lordkamarás.


A Buckingham-palota bejelentette, hogy a brit uralkodó 96 éves férje, Fülöp edinburghi herceg úgy döntött, ősztől nem vállal több nyilvános szereplést. A bejelentést a királyi ház tisztviselőinek váratlanul összehívott értekezlete előzte meg, ezen a lordkamarás, a királyi háztartás legmagasabb rangú civil vezetője ismertette Fülöp herceg visszavonulásának hírét.

A Buckingham-palota – a gyorsan terjedő pletykákra reagálva – a bejelentés előtt hangsúlyozta, hogy "nincs ok az aggodalomra" sem a 91 esztendős II. Erzsébet királynő, sem Fülöp herceg egészségi állapotával kapcsolatban.

Fülöp augusztus végéig eleget tesz az előre egyeztetett programjában szereplő összes nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána azonban már nem fogad el meghívásokat ilyen eseményekre. Az edinburghi herceg egyes nyilvános eseményeken a későbbiekben is megjelenhet. A királynő "a királyi család más tagjainak támogatásával" folytatja közösségi szerepvállalását.

A bejelentés szerint Fülöp herceg – aki tavaly 110 hivatalos programon vett részt saját jogán – 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja, és ezekkel a jövőben is kapcsolatban marad, jóllehet "aktív szerepet nyilvános megjelenések formájában már nem vállal" munkájukban.

Az utóbbi időben a királynő is csökkentette kissé munkatempóját: nem tesz már például hivatalos külföldi utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak. Az uralkodó nemrég megvált 25 jótékonysági, közéleti, társadalmi és sportszervezet fővédnöki tisztségétől. Katalin hercegnő, Vilmos herceg felesége vette át például a wimbledoni tenisztornákat rendező patinás intézmény, az All England Lawn Tennis and Croquet Club fővédnökségét. Az uralkodó 1952, trónra lépése óta volt a klub fővédnöke. A királynő azonban több mint 600 más szervezetnek is a fővédnöke, és e tisztségek nagy többségét megtartja.

Fülöp herceg már több mint öt évvel ezelőtt, a 90. születésnapja alkalmából megígérte, hogy jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal, mivel szerinte ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag és szellemileg, és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".

Ennek azonban nem sok jelét adta, annak ellenére sem, hogy többször is kórházi kezelésre szorult. Néhány éve szívkoszorúér-elzáródás miatt esett át sürgősségi műtéten, és akkor orvosai ráparancsoltak, hogy pihenjen. Az utasítást azonban elengedte a füle mellett és változatlan intenzitással folytatta hivatalos közszerepléseit.

A herceg nevéhez több megdöntött és jövőbeni rekord kötődik. Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, és a leghosszabb ideje uralkodói hitves: 65 éve számít uralkodói házastársnak. A királynő és Fülöp herceg az idén ünnepli 70. házassági évfordulóját, és ez is példa nélküli évforduló lesz a monarchia történetében.

Fülöp a házasságáért ígéretes haditengerészeti karriert volt kénytelen szinte egyik pillanatról a másikra feladni, amikor felesége apja, VI. György király alig 56 esztendősen elhunyt, és Erzsébet hercegnő az Egyesült Királyság uralkodója lett.

A királynő férjeként gyakorlatilag semmilyen alkotmányos szerepe nincs, állami ügyiratokba hitvesével ellentétben nem tekinthet bele, és formailag saját feleségének alattvalója.

Fülöp azonban mindezen lemondások és áldozatok ellenére hat és fél évtizede a királynő és a királyi ház sziklaszilárd támasza, ahogy ezt az uralkodó is többször és nyilvánosan hangoztatta.