Visszavonul a 114 gólos brazil focikapus

Fotó: europress/AFP/Hector Retamal / europress/AFP/Hector Retamal

-

HÁTTÉR

Az év végén befejezi pályafutását a futballtörténelem leggólerősebb kapusa, a 41 éves brazil Rogerio Ceni.


„Az év végén abbahagyom. Ez az utolsó évem profiként” - mondta Ceni, aki húsz éve az FC Sao Paulo játékosa, és egyben a világ legtöbb gólt lövő focikapusa. A 17-szeres válogatott futballista eddig 1135 mérkőzést játszott klubja színeiben, s ezeken - szabadrúgásból vagy büntetőből - 114 gólt szerzett.


Rogerio Ceni élete

Rogerio Ceni, habár a világ leggólerősebb kapusa címével kétségkívül hihetetlen eredményt ért el, soha életében nem védett világbajnokságon. Ettől függetlenül világbajnoknak mondhatja magát, mert ott volt a 2002-es vébén győztes brazil keretben. A válogatottban azonban mindig háttérbe szorult olyan kapusok mögött, mint Taffarel, Marcos, vagy Dida. Ceni 1992-ben kezdte felnőtt karrierjét, első gólját pedig 1997-ben szerezte. Onnantól kezdve nem volt olyan idény, amikor ne talált volna a hálóba. A tizenegyes- és szabadrúgásairól híres kapus rekordját aligha lehet megdönteni.


A latin-amerikai kapusok szeretnek gólokat rúgni

Bár Rogerio Ceni gólerősség tekintetében minden kapust felülmúlt, nem ő az egyetlen kapuvédő, aki rendszeresen szerez gólokat pontrúgásokból. Hasonló „kollégái” közül olyan hírességeket kell megemlíteni gólerősség sorrendjében, mint a paraguayi José Luis Félix Chilavert, az egészen extrém megoldásaival ismertté vált kolumbiai René Higuita, vagy a mexikói Jorge Campos, aki nemcsak kapusként, hanem csatárként is játszott. A sort - ezek után talán nem is annyira meglepő módon - közép- és dél-amerikai kapusokkal lehetne folytatni, de lőtt gólt tizenegyesből a bolgár Dimitar Ivankov és a német Hans-Jörg Butt.


A magyar csúcstartó és társai

Az NB I-ben is voltak és vannak gólszerző kapusok. A hazai rekorder az a Dr. Szieben László, aki később a Magyar Labdarúgó Liga elnöke lett. Szieben a Csepel kapusaként hatszor volt eredményes az első osztályban, pályafutása során összesen 17 gólt szerzett büntetőből. A Ferencvárosnak egy alkalommal úgy lőtt gólt 11-esből, hogy kiszakadt a háló. A volt újpesti, majd fradista, jelenleg pápai Szűcs Lajos öt gólt szerzett 11-esből. Rajtuk kívül az egykori válogatott Babos Gábor és Sáfár Szabolcs is eredményesen próbálta ki, milyen, amikor egy kapus büntetőt rúghat. A szintén volt válogatott Király Gábor a Hertha BSC színeiben egy edzőmeccsen kirúgásból szerzett gólt a Magic Magyars blog szerint.