Visszavonták az etikai eljárást a fekete ruhás nővér ellen

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A Sándor Mária elleni etikai eljárást a mai nappal visszavonom – jelentette ki a Népszavának Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Sándor Mária, aki koraszülött osztályon dolgozik ápolónőként, februárban az RTL-nek beszélt az egészségügyben uralkodó állapotokról, később pedig szimbólumává vált az egészségügyben uralkodó állapotok ellen tiltakozó, úgynevezett fekete pólós mozgalomnak.


Balogh Zoltán MESZK-elnök a Népszavának azt mondta: az elmúlt huszonnégy órában olyan támadások érték, amelyek komoly fenyegetettséget jelentettek. Az etikai eljárást pedig azért kezdeményezte, mert Sándor Mária olyan kijelentéseket fogalmazott meg a szervezetükkel - vagyis a kamarával -szemben, amelyeket nem hagyhatott szó nélkül.

A kamara elnöke részleteket nem árult el arról, hogy mik voltak ezek a kijelentések, és a nővér kinek tette ezeket, azt viszont elmondta, hogy "belül" szerették volna kezelni az ügyet, nem akartak belőle „pártpolitikai csihi-puhit” – de sajnos pont az lett belőle.

Az etikai eljárásról Sándor Mária pénteken értesült, azt azonban ő sem tudta meg, hogy miért indult. A vizsgálat legsúlyosabb következménye - ha elmarasztalják - az lehetett volna, hogy többet nem dolgozhat nővérként. A sajtónak nyilatkozó Sándor azt mondta, csak annyit tud, hogy "többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó etikai kódex előírásait".

Az ügyet egyébként a Zala megyei etikai bizottság tárgyalta, miközben Sándor Mária Budapesten dolgozik, vagyis a fővárosi bizottság az illetékes. Az okát ennek sem közölte a kamara, de feltehetően személyi összeférhetetlenségről van szó.

Az eljárás ellen tiltakozott a Független Egészségügyi Szakszervezet - a nővér egyébként ennek a tagja -, mert véleményük szerint a tagság megfélemlítésének és a szólásszabadság korlátozásának a kísérlete, ami történt. Szolidaritását fejezte ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség, és a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete is.

Sándor Mária egyébként hétfőn az ATV-ben azt mondta, hogy korábban Zombor Gábor egészségügyi államtitkár felajánlotta számára: ha bármilyen sérelem éri a felszólalásai miatt, megvédi őt. Az ápolónő hozzátette: az eljárás megindításáról szóló értesítés kézhezvétele után meg is tették Zombor Gábor felé a szükséges lépéseket, hogy segítségét igénybe vegyék.

Azt, hogy pontosan miért vonta vissza az eljárást a kezdeményező MESZK-elnök, nem tudni. Mindenesetre a tárgyalások jelenleg is folynak az egészségügyi államtitkárság és a reprezentatívnak elismert, Cser Ágnes-vezette MSZ EDDSZ között, melyben szakmai támogatóként részt vesz a MESZK és az Orvosi kamara is. Bár a tárgyalásokra májusban még meghívást kaptak a nem reprezentatív szakszervezetek, közös egyeztetésre május vége óta nem került sor.

Az egészségügyben dolgozóknak béremelést ígért a kormány, de hogy pontosan mennyi pénzt kapnak, az csak szeptemberben derül ki.