Visszavonta a cikkét és bocsánatot kér a Rolling Stone

-

Hivatalosan is visszavonta tavaly novemberi cikkét az amerikai Virginiai Egyetemen történt csoportos nemi erőszakról a Rolling Stone magazin. A cikk tavaly az újság történetének egyik legolvasottabb írása lett.


A terjedelmes, tényfeltárónak szánt cikk szerint a csoportos erőszak az egyik diákklub épületében történt, azonban a négy hónapra kiterjedő rendőrségi vizsgálat erre semmilyen bizonyítékot nem talált. A rendőrség szerint ugyanakkor ez „nem jelenti azt, hogy nem történt valami szörnyűség” a cikkben csak Jackie néven bemutatott lánnyal.
Miután közölték a történetet, az erőszak hatalmas felháborodást keltett. Csaknem 3 millióan látták a cikket, ezzel pedig a nem celebekkel foglalkozó írások közt a valaha volt legolvasottabb lett a magazin történetében.
Miután kiderült, hogy a leírtak nem fedik a valóságot, a Rolling Stone vizsgálatra kért egy független újságíró-iskolát, amelynek a jelentése újságírói hibának értékelte a cikket. Mint kiderült, a cikkíró, Sabrina Erdely kizárólag az állítólag erőszakot elszenvedett lányt kérdezte meg a történtekről. Ugyanez a jelentés arra is kitért, hogy az újság sem tett meg semmit annak érdekében, hogy ellenőrizze a tényeket. A cikk a dokumentum szerint emiatt azt sugallja, hogy a nők csak kitalálják a hasonló történeteket, és ezzel akadályozza az egyetemi erőszak elleni fellépést.