Visszavonhatják az M-19 gerilláinak amnesztiáját

-

A kolumbiai ügyészség hétfőn elrendelte az M-19 szélsőbaloldali gerillaszervezet tagjainak több mint negyed évszázada a fegyverletétel fejében nyújtott kormányzati amnesztia felülvizsgálatát, miután felmerült a gyanú, hogy a bogotái igazságügyi palota elleni támadásuk során háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el.


A csoport 1985. november 6-án rohamozta meg a kolumbiai legfelsőbb bíróság épületét, hogy a bírákat túszul ejtve levezényeljen egy pert az akkori kolumbiai elnök, Belisario Betancur ellen. A hadsereg nem sokkal később támadást indított a túszejtők ellen, az akcióban 98-an életüket vesztették, közük a 25 fős legfelsőbb bíróság tagjainak közel fele, tizenegyen pedig eltűntek.

Az M-19-cel 1989 szeptemberében, közel egyéves tárgyalásokat követően kötött békét a kolumbiai kormány. A szervezet letette a fegyvert, és politikai párttá alakult, cserébe tagjai amnesztiát kaptak.

Tavaly az Emberi Jogok Amerikaközi Bírósága az eltűntek hozzátartozói által indított ügyben elmarasztalta Kolumbiát, és a kérdés kivizsgálására létrehozott kolumbiai vizsgálóbizottság is arra jutott 2007-es jelentésében, hogy a fegyveres erők számos visszaélést követtek el az épület lerohanásakor. 2012-ben Guillermo Plazas Vega ezredest, a katonai akció egyik felelősét 30 éves börtönbüntetésre ítélték.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök néhány napja vetette fel, hogy a túszejtő akció véres végkifejletéért a gerillákat terheli felelősség.