Visszavonhatják a kétmilliós állami bérplafont

Fotó: MTI/MTVA / Krizsán Csaba

-


Egyszerre spórol és áldoz pluszpénzt a kormány az állami szférában, derült ki Lázár János szavaiból. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki rendszeres tájékoztatóján azt mondta, az államreform keretében eladják a kormányüdülőket, a használatra való jogot pedig visszavonják az állami vezetőktől.


Emellett a kormánybiztosok, miniszteri, miniszterelnökségi biztosok a mostaninál alacsonyabb kategóriájú autókat kapnak majd, és a spórolás jegyében módosítják a hivatalnokok, állami vezetők útjainak szabályozását, például azt, hogy ki milyen repülőjegyre és ellátásra jogosult. Szűkül azok köre is, akik kiemelt egészségügyi ellátásra lesznek jogosultak, és a politikusok lakástérítési támogatását szintén megszüntetik, helyette szolgálati lakást kaphatnak

Mindemellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyik jelentése miatt megvizsgálják, hogy visszavonják-e az állami szférára vonatkozó havi kétmillió forintos bérplafont. Lázár azt mondta, az ÁSZ felhívta a figyelmet, hogy a topmenedzseri fizetéseket illetően az állam jelentős hátrányban van a bérplafon miatt.

A miniszter szerint meghallgatják az ÁSZ elnökét, és ha kiderül, hogy a produktivitás és a bér összefügg, akkor eltörölhetik ezt az öt éve létező felső korlátot. Lázár az állami bankokat, közlekedési, energetikai szektort említette, mint leginkább érintett ágazatokat.