Visszavonatják Alsónémedivel a ”migránsadót”

Fotó: abcug.hu / Fotó: Magócsi Márton - abcu.hu

-

Visszavonatta a Pest Megyei Kormányhivatal Alsónémedivel azt a helyi adót, amelyet a betelepülő munkanélküliekre róttak ki.


Napi 800 forintot kell(ene) fizetnie helyi adóként annak a nagykorú polgárnak, aki életvitelszerűen Alsónémediben él, de nem a saját vagy rokonai ingatlanában, valamint nincs legalább 90 napja meglévő munkaviszonya. A helyi képviselő-testület még június 30-án fogadta el az erről szóló rendeletet. Az adóalanyoktól a havi 24 000 forintot a rendelet szerint annak kell majd beszednie, akinek a házában laknak, és ő az, aki köteles lesz befizetni a pénzt minden hónap tizenötödikéig az önkormányzat számlájára. Ha a tulaj nem szedi be a pénzt a lakóitól, az az ő dolga, de az adót – ha így tesz, akkor saját zsebből – mindenképpen be kell fizetnie.

A polgármesteri hivatal indoklása szerint az önkormányzatok alapvető feladata a helyi közszolgáltatások biztosítása, és ennek a feladatnak az ellátásához muszáj megteremteni az anyagi feltételeket, „nélkülözhetetlen a helyi közösségek kezdeményezőkészsége, áldozatvállalása is” – idézi a hivatalt az index. A képviselő-testületi ülésen elhangzottakból viszont az derül ki, hogy Alsónémediben régóta komoly feszültséget kelt a romániai roma vendégmunkások jelenléte – lényegében ellenük fogadták el az új adó bevezetését.

Most – Rétvári Bencének, az Emmi államtitkárának egy parlamenti írásából – kiderült: a Pest Megyei Kormányhivatal már augusztus 5-én felszólította az alsónémedi testületet arra, hogy vonja vissza az adójogszabályt. Erre a helyi képviselőknek 45 nap áll rendelkezésükre – eddig még nem lépett a település vezetése.