Visszaverték az Iszlám Állam támadását

Forrás: MTI

-

Iraki kormánycsapatok és velük szövetséges félkatonai csoportok visszaverték az Iszlám Állam fegyvereseinek támadását Bagdad nyugati elővárosa, Abu Graib ellen.


Az elmúlt hónapok legsúlyosabb Bagdad környéki támadásában a szélsőséges fegyveresek először három gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd tüzet nyitottak a biztonsági erők egyik bázisára és a közelben lévő gabonasilókra. Utóbbiak közül az egyik kigyulladt. Legalább nyolc iraki katona és milicista vesztette életét, és 22-en megsebesültek – mondta két névtelenül nyilatkozó iraki rendőr. Egészségügyi források megerősítették az áldozatok számára vonatkozó értesüléseket.

A támadás helyszínére erősítésként vezényelt katonai alakulatok a velük szövetséges Hasd Saábi nevű félkatonai szervezet segítségével többórás harcokban visszaverték az ISIS szélsőségeseit – közölte egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás, és hozzátette, hogy több tucat iszlamistával végeztek.

A nyugat-bagdadi katonai műveletekért felelős iraki parancsnok szerint a kormányerők uralják a helyzetet, és helyi kijárási tilalmat rendeltek el. Az iraki főváros felé vezető utakat pedig lezárták, hogy megakadályozzák a szélsőségesek beszivárgását.

A bagdadi lakosság attól tartott, hogy a dzsihadisták megközelítették az iraki főváros lakónegyedeit, különösen, miután olyan híresztelések kaptak lábra, hogy több tucat család hagyta el a nyugati fekvésű külváros térségét.

Abu Graib mintegy 25 kilométerre nyugatra fekszik Bagdadtól, félúton a főváros és az ISIS kezén lévő Fallúdzsa között. A település az Abu Graib-i börtönben elkövetett kínzások révén vált hírhedtté, ahol amerikai katonák az Egyesült Államok 2003-as iraki invázióját követően őrizetbe vett irakiakat kínoztak és aláztak meg.