Visszavágtak a dzsihádisták, felkelők tucatjai haltak meg

-

Péntek óta dúnak a harcok a Bassár el-Aszad ellen lázadó szíriaiak és az al-Kaidához köthető dzsihádisták között. Legutóbb a felkelők öltek meg legalább 36 iszlamista fegyverest, most utóbbiak pusztítottak.


Visszavágtak a dzsihádisták, felkelők tucatjai haltak meg

Legkevesebb félszázan meghaltak Szíria északi részén a dzsihádista fegyveresek vezette támadás következtében. Ismert: péntek óta heves harcok dúlnak a Bassár el-Aszad rendszere ellen felkelő szíriaiak és az al-Kaidához köthető, dzsihádista fegyveresek között. Kormányellenes tüntetők a múlt héten legalább 36, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) soraiba tartozó szélsőségest öltek meg. Az aleppói Tell-Rifaat közelében történt, hogy az ILIÁ fegyveresei legkevesebb tíz lázadóval végeztek – tette közzé a Szíriai Emberi Jogok Megfigyelő Központja (OSDH). A tartomány egy másik településén, Hreitánban pedig öt felkelőt végzett ki autórobbantás által az ILIÁ, míg az északnyugati Dzsebel-az-Závíjában négy felkelő vesztette életét a dzsihádisták támadásának következtében. Ellenzéki aktivisták szerint viszont később harc nélkül vonult ki az ILIÁ a török határ közelében elfoglalt, stratégiai fontosságúnak tekinthető állásokból. Ezekre ismét az an-Nuszra Front és az iszlamista Ahrár as-Sám erői vonultak be. Az an-Nuszra Front fegyveresei egy másik hír szerint Aleppóban a kormányerők tíz katonájával végeztek, akiket napokkal korábban ejtettek foglyul a szervezet stratégiai állásaként szolgáló al-Kindi kórház közelében. Fotó: Ahmad el-Dzsarba, a Szíriai Nemzeti Koalíció elnöke, AFP/Khaled Desouki


Újraválasztották a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetőjét

A Szíriai Nemzeti Koalíció isztambuli találkozóján újraválasztották az ernyőszervezet vezetőjét, Ahmad el-Dzsarbát. A második helyen a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel két éve szembefordult volt miniszterelnök, Rijád Hidzsáb végzett. Dzsarba 65, Hidzsáb 51 szavazatot szerzett meg. Az újraválasztással Dzsarba irányíthatja a következő fél évben is a Szíriai Nemzeti Koalíció munkáját. Dzsarbát egyébként először tavaly júliusban választották meg a koalíció élére. A régi-új vezető előtt álló első feladat az lehet, hogy döntsön: részt vesz-e a szervezet a következő genfi Szíria-békekonferencián. A Szíriai Nemzeti Koalíció szombaton Isztambulban adott ki egy közleményt, melyben arra kérte a nyugatiakat, tegyenek különbséget az Aszad-ellenes felkelők és az al-Kaidához köthető fegyveresek között. Ahmad al-Dzsarba kérte a nyugati erőket, hogy erősítsék a Szabad Szíriai Hadsereget, mivel állítása szerint a szélsőséges erőkkel csak így lehet szembeszállni.