Visszautasítják a leminősítést a hazai homeopaták

Fotó: By Wikidudeman, via Wikimedia Commons / By Wikidudeman, via Wikimedia Commons

-

A Magyar Homeopata Orvos Egyesület szerint súlyos etikai és kutatás-módszertani hibákat tartalmaz az az ausztrál kutatás, amely szerint semmit se érnek a homeopátiás készítmények.


A Magyar Homeopata Orvos Egyesület az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) összefoglalójára reagált. Szerintük a homeopátia hatékonyságát vitató ausztrál kutatásról szóló tájékoztatóba számos csúsztatás és metodikai hiba került. Elutasítanak minden, a homeopátia hatékonyságára vonatkozó véleményt, amely a kétes eredményű tanulmányt használja hivatkozásként – írta közleményében az egyesület.

„Az NHMRC összefoglalójáról többnyire azt a végkövetkeztetést vonták le a sajtóorgánumok, hogy a homeopátia nem hatásos gyógymód. Az eredeti tanulmány ezzel szemben azzal zárul, hogy a rendelkezésükre álló bizonyítékok nem elegendőek annak igazolására, hogy a homeopátia hatékony kezelés volna a jelentésben szereplő humán betegségcsoportokban.”
Szerintük a 300 oldalas tanulmány súlyos etikai és kutatás-módszertani problémákat vet fel:

  • „Az ausztrál kormány testületének egyértelmű elfogultságára utal az, hogy a vizsgálati jelentés összeállításába egyetlen homeopátiás szakértőt sem vontak be, akik a tudományos módszertani hiányosságokra, tévedésekre rávilágíthattak volna.
  • A tanulmány részrehajlóan válogatta be a homeopátiás vizsgálatokat, és nem követte a kutatási eljárások szakmai szabályait.
  • Végkövetkeztetése szemben áll a tartalmi tényekkel.”

Mint megírtuk, az ausztrál kutatás azt állapította meg, hogy semmire sem jók a homeopátiás szerek.