Visszautasítja az „áfacsalók barlangja” minősítést az üzemeltető

Fotó: Thinkstock/Europress / István Hajdu

Jó hírneve védelmében közölte véleményét a Budapest China Mart egyik tulajdonosa az átlátszó.hu cikkét szemléző írásunk kapcsán. A CECZ Trade Center Zrt. szerint életszerűtlen elvárni, hogy a bérbeadó egy hatalmas létesítményben minden bérlő napi tevékenységéről és szokásairól tájékozódjon.


„A Budapest China Mart (BCM) társasházként üzemel, és több cég tulajdonában van. A CECZ Trade Center Zrt. mint a BCM egyik tulajdonosa és üzemeltetője visszautasítja az atlatszo.hu 2014. 02. 19-én megjelent cikkében közölteket, miszerint a Budapest China Mart „áfacsalók barlangja”. Véleményünk szerint a hivatkozásként felhasznált, a 444.hu hírportál 2013. 11. 21-én megjelent oknyomozó cikkében bemutatott, a Budapest China Mart épületében zajló folyamatokkal kapcsolatos cikke is több csúsztatást és inkorrekt jelzőt használ, amely károsítja a Budapest China Mart, valamint a vele üzleti kapcsolatban álló, tisztességes vállalkozások, vállalatok jó hírnevét. A 444.hu cikkében megjelenő videó tanúsága szerint törvényileg megkérdőjelezhető kereskedelem folyt az épület raktárszintjén. Az akkori, egyedi, inkriminált eset nem hozható összefüggésbe a Budapest China Marttal (BCM), mivel nem a BCM tulajdonosainak tudtával és belegyezésével történt. A hatóság intézkedése meghozta a várt eredményt, a felelősöket tetten érte, és kiszabta a megfelelő büntetést. Sajnálatos módon a BCM menedzsmentje is csak a híradásokból tudta meg a valós helyzetet. A BCM és üzemetetője, akkor még Fashion Mart Zrt., illetve mostanra a CECZ Trade Center Zrt. vezetősége sem jogilag, sem erkölcsileg nem vonható felelősségre ilyen esetben. Életszerűtlen elvárni, hogy egy több mint 25 000 négyzetméteren működő nagykereskedelmi létesítményben minden bérlő napi tevékenységéről és szokásairól a bérbeadó tájékozódjon. A Budapest China Mart 2004 óta működő nagykereskedelmi üzletközpont, amely túlnyomó részben a szolgáltatóiparban dolgozó cégeknek, képviseleti irodáknak, raktáraknak és bemutatótermeknek ad helyet. Bérlőink között van ügyvédi iroda, számos logisztikai cég, könyvelőirodák, szépségszalon, tetoválószalon, újságszerkesztőség, itt a székhelye a ChinaCham Magyar–Kínai Gazdasági Kamarának, és itt működik tudomásunk szerint Magyarország egyetlen Kínai–Magyar asztaliteniszklubja. Az atlatszo.hu cikkében megjelentetett cégháló pontatlan. A hivatkozott Magyar–Kínai Kereskedő Ház Kft.-nek több tulajdonosa van, de a cég nem tulajdonosa semmilyen cégnek, és tudomásunk szerint tényleges tevékenységet megalakulása óta nem folytatott. A cikkben megjelentetett szövegkörnyezet rosszhiszemű, a hozzáadott feltételezéseket és utalásokat határozottan visszautasítjuk.”


A NAV elnökhelyettese is tagadta az áfacsalós kapcsolatot

„A Cégbíróság adataiból egyértelműen kitűnik, hogy Kovácsics Iván, a NAV vám- és pénzügyőri szakmai elnökhelyettese a NAV megalakulása óta semmilyen tisztséget nem tölt be a cikkben említett cégben, az abban betöltött tisztségéről – éppen az összeférhetetlenség miatt – a NAV megalakulása előtt lemondott” – áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a VS.hu-n már ismertetett közleményében. A NAV elnökhelyettese ezzel tagadja az Átlátszó.hu-n leírtakat, és azt írja, nem igaz, hogy családtagjain keresztül vagy személyesen bárkinek bármilyen támogatást adna a hatályos jogszabályok kijátszásához.