„Visszataszító gyűlölködés” Merkel szerint a menekültellenes zavargás

Fotó: MTI/EPA/DPA / Arno Burgi

-

A hétvégén a Szászország tartománybeli Heidenauban volt menekültellenes zavargás. Egy befogadószállás megnyitása elleni tüntetés fajult el szombatra virradó éjjel. A szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt felhívására indult a tüntetés, az összecsapásban több rendőr is megsérült.


Angela Merkel német kancellár szerint „visszataszító a szélsőjobboldaliak és neonácik” gyűlölködése, és „szégyenletes, ahogy polgárok, még gyerekes családok is” nyíltan támogatják őket.


Mindazok, akik úgy cselekednek, mint a heidenaui gyűlölködők, kiírják magukat a németek értékközösségéből - idézte Merkelt a szóvivője.


Németország nem engedi, hogy gyűlölettől fröcsögő rigmusokkal fogadják vagy ordibáló részegek fenyegessék a menekülteket, akiknek nehéz élethelyzetéről mindenkinek el kellene gondolkodnia.

A Drezda mellett fekvő Heidenauban 600 menedékkérőnek rendeznek be szállást egy üresen álló barkácsáruházban, és az intézmény megnyitása ellen tüntető csoportok péntek és szombat éjjel is összecsaptak a rohamrendőrökkel. A zavargásokban több mint 30 rendőr megsebesült.

Sigmar Gabriel alkancellár, az Angela Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó szociáldemokrata párt elnöke hétfőn a helyszínen azt mondta, a jogállam minden eszközével fel kell lépni a rendőrökre rárontó, menekülteket fenyegető emberek ellen.Nálunk ezeket csőcseléknek nevezik

- mondta az alkancellár. Szerinte az egész társadalomnak van dolga az ügyben, mert a szélsőjobboldaliak az „igazi Németország” képviselőinek tartják magukat.

A bel- és az igazságügyi miniszter korábban elítélte a támadást.


Az Euronews videója


Péntek és szombat éjjel is összecsaptak a rendőrökkel a szélsőjobboldali tüntetők Drezda mellett egy menedékkérőket befogadó állomásnál.

A Szászország tartományi fővárosa mellett fekvő Heidenauban szélsőjobboldali tüntetők sörösüvegekkel, petárdákkal dobálták meg a rendőröket. A Német Nemzeti-demokrata Párt felhívására tüntettek, pénteken a menedékkérőknek tervezett szálláshoz vezető úton barikádokat építettek, akkor is dobálták a rendőröket. Szombatra virradó éjjel 31 rendőr sérült meg, a menedékkérők első csoportját rendőri biztosítás mellett helyezték el a szálláson.Szászországban az idén július végéig 14 500 menedékkérőt helyzetek el, ami csaknem háromszoros növekedés az egy évvel korábbi 4900-hoz képest. Csak júliusban 4000 menedékkérő érkezett a tartományba, és az utóbbi időszakban naponta két-háromszázan érkeznek.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint a 16 tartományt együttvéve az idén elérheti a 800 ezret a menedékkérők száma, a tavalyi 202 ezer után.