Visszaszólt Balog Zoltánnak – a nap hőse lett a diákolimpikon

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

Balog Zoltán pénteken a parlamentben köszöntötte a diákolimpikonokat, az esemény után pedig a Facebook-oldalán nem mulasztotta el, hogy ne tegyen utalást a kockás inges tiltakozásra. Az egyik diákolimpikon szépen vissza is szólt neki.


Az emberi erőforrások minisztere pénteken a rendezvényen azt mondta a 2015-ös versenyeken eredményesen szerepelt magyar diákoknak, hogy olyan tudásról adtak számot, ami messze meghaladja az elvártat és azzal kecsegtet, hogy lesznek még magyar Nobel-díjasok a jövőben. Azt kérte a fiataloktól, hogy „kerüljenek bárhová, tanítsanak, mert az a jó, ha a legjobbak tanítanak”. Bejelentette a hírt, hogy Magyarország nemzetközi tudományos diákolimpiát rendez biológiából, nemzetközi csillagászatból és asztrofizikából 2019-ben, amire 105 millió forintot fordítanak.


Ezután kifejtette, hogy a megjelent diákok azt is bizonyítják: nem biztos, hogy az a baj, hogy sokat kell tanulni, dolgozni az iskolákban. Nem kell többet tanulni, mint más versenyképes országokban, de talán rosszul terhelik a diákokat, és egymást is - vélekedett, hangsúlyozva: számos fórum van arra, hogy erről beszéljenek.

Kihangsúlyozva utalt a kockás inges megmozdulásra is – tegnap a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium tartottak szimpátiatüntetést kockás felsőben –, azt mondta a miniszter, hogy nem azt nézi, „ki milyen ruhában jött, éppen milyen inget vesz fel", hanem, hogy van-e érdemi hozzájárulása a közösen elvégzendő munkához.


Ezután ezt fejtette tovább a Facebook-oldalán is, a Nemzetközi Tudományos Diákolimpikonok köszöntéséről rakott ki fotókat, és ezt írta a posztjához: „Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing számít, hanem a teljesítmény.”


Ezek a fiatalok magyar iskolában tanulnak és a világ élvonalában vannak. Ide mindenki fehér ingben jött, de nem az ing...

Közzétette: Balog Zoltán – 2016. február 19.

Nem is fogadták jól a megjegyzését, legelsőnek Békés Gáspár, az egyik diákolimpikon kérte ki magának Balog szavait, és visszautasította, hogy az állami propagandagépezet részévé tegyék őt és a többi diákot. Békés Gáspár rögtön a nap hőse lett, eddig 2043 lájkot és egy rakás mellette kiálló hozzászólást kapott.


Csak hogy tisztázzuk mennyire is becsül meg minket az állam:
Egyetlen pluszpont sem jár az egyetemi felvételin a tudományos diákolimpiáért, se az országos selejtezőért, se a részvételért, se az éremért, míg az OKTV első tíz helyezettje plusz száz pontot kap. A sportolimpikonok pedig ötszázat, és egy úszó például elmehet orvosira. Természetesen a kisebb hazai sportversenyekért is jár nyolc-tíz pont estenként.

Emellett semmilyen említést nem tesz rólunk a média, beleértve az államit is, míg minden huszadrangú celeb nevét ismeri a fél ország. Minket nem vár a reptéren ujjongó tömeg, amikor éremmel térünk haza.
Éppen ezért az lenne a minimum, hogy legalább ne használjanak fel minket propagandacélokra! Mintha mi, a megbecsült "fehér inges diákok" persze tudnánk, hogy minden a legnagyobb rendben van” – írta a diákolimpikon a kommentjében.