Visszaszólt a Törvényszéknek a Fővárosi Főügyészség a Quaestor-ügyben

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A Fővárosi Törvényszék hiányosnak találta a vádiratot a Quaestor-ügyben, és 60 napot adott a főügyészségnek, hogy pótolja a hiányosságokat. Erre a Fővárosi Főügyészség visszaszólt: ők mindent jól csináltak, a Törvényszéken nem ismerik a törvényeket.


A Fővárosi Törvényszék szerint a Quaestor-ügy vádirata hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak, és egyúttal felszólította a Fővárosi Főügyészséget, hogy 60 nap alatt pótolja a hiányosságokat.

A főügyészség most közleményben reagált, azt írták, a bíróság azt kérte számon az ügyészségtől, hogy a vádiratban nem jelölte meg, hogy az összes – 6 millió darabot meghaladó fájl – elektronikus bizonyíték esetén az adatok pontosan mely tény bizonyítására szolgálnak. Erre azonban – a Fővárosi Főügyészség szerint – törvényesen 2014. január 1-je után nem is kerülhetett volna sor, ugyanis megváltoztak az erre vonatkozó törvények.

A tavalyi év végéig a vádiratban a bizonyítási eszközök mellett azt is meg kellett jelölni, hogy azok mely tény bizonyítására szolgálnak, most viszont a vádiratnak kizárólag a bizonyítási eszközök megjelölését kell tartalmaznia, valamint azt, hogy azok mely cselekmény vagy részcselekmény bizonyítására szolgálnak. Ennek pedig a főügyészség, állítása szerint, eleget tett.

A Quaestor-ügy 132 ezer oldal terjedelmű nyomozati irata, valamint a több mint 1500 oldalas vádirat esetén a 6 millió elektronikus adatot is jelentősen meghaladó mennyiségű adatra a törvényszék elvárásainak megfelelő, egyenként történő hivatkozás a főügyészség szerint


a vádirat tartalmi egyensúlyának felborulását is eredményezné, a vádirat a jelenlegi terjedelem sokszorosára duzzadna, ami a gyakorlatban sem segítené elő a bizonyítási eljárás lefolytatását.

A Fővárosi Főügyészség közleményében még azt írja, hogy „amennyiben a Fővárosi Törvényszék a kiadott sajtóközleményének megfelelően arról végzést hoz, úgy azt a Fővárosi Főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni, mert azt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani".