Visszaszólt a pedagógus kar elnöke a kormánynak

Fotó: MTI / Varga György

-

A kormány és a pedagógus szervezetek napok óta vitáznak, most beszállt Horváth Péter is.


„A legutóbbi idők kormányzati kommunikációjával szemben a Nemzeti Pedagógus Karnak nincs újabb bérkövetelése” - jelezte közleményében Horváth Péter, a kar elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta, a 25 alapján a a pedagógusok 18 százalékos béremelést akarnak, másnap két államtitkár tételesen levezette, mely 3 követelésből áll össze indirekt módon ez a tétel. A sajtótájékoztatón külön kiemelték, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is kért tárgyaláson béremelést. Az egyik, hogy a tanárok a 26 kötelező órát 22-re csökkentenék.

Horváth Péter közleményében félrevezetőnek nevezte, hogy a nyilatkozók 26 kötelező tanítási óráról beszélnek, amit a pedagógusok 22-re akarnak csökkenteni, hiszen a hatályos jogszabályok szerint az iskolákban dolgozó tanítók és tanárok a 22 tanítási órával is teljesítik kötelezettségeiket. Remélik, hogy ez nem egy további óraszám-emelési elképzelés - jegyezte meg Horváth Péter.

Csak azt szeretnék elérni, hogy a kormány tartsa és tartassa be a saját hatályos rendeletét, az állami fenntartó pedig a minimummal, vagyis 22 órával számolja a pedagógus álláshelyeket, és differenciálják a pótlékokat. Azt is szeretnék, ha a béreket legalább az inflációhoz igazítanák, de egy másik verzióban a minimálbérhez kötötték volna, így minimálbér-emelés esetén a pedagógus bérek is nőnének.