Válaszolt a Fundamenta Rogánnak

-

Vetélytársat kapnak a lakástakarékok, a Fundamenta óvatosságra int.


Rogán Antal miniszter hétfőn árulta el, hogy Nemzeti Otthonteremtési Közösséget hozna létre a kormány, amellyel versenytársat hoznának létre a lakástakarékoknak. Jelenleg a lakás-takarékszövetkezetekben 1 millió embernek van megtakarítása, a kormány azt évi 50 milliárddal támogatja, azonban Rogán szerint ebből jellemzően nem új lakások épülnek, ezért kell egy új rendszer.

Akik belépnek a közösségbe, és ott megtakarítanak, 10 éven belül lakáshoz kellene jutniuk. A változás meglepő, egy éve még szerette a lakástakarékokat a kormány.


A Fundamenta-Lakáskassza erre amellett, hogy „örömmel fogadnak minden kezdeményezést, amely a magyar lakosság otthonteremtését segíti”, azt írta, óvatosnak kell lenni a nem kellően biztonságos feltételekkel működő fogyasztói csoportokkal és vásárlói klubokkal. A Fundamenta közleménye szerint ráadásul az általuk folyósított lakáscélú hitelek nagyobbik részét lakásvásárlásra költik az emberek, a kölcsönök 73 százalékát erre vették fel. Házépítésre, bővítésre, korszerűsítésre kevesebb hitelt igényelnek.