Visszaszerezte Bort a hatalom

Fotó: Europress/AFP/Nichole Sobiecki - képünk illusztráció / Europress/AFP/Nichole Sobiecki - képünk illusztráció

A dél-szudáni kormányerők 15.000 lázadót győztek le, újra Salva Kiir elnök hívei kezén van az ország második legnagyobb városa. A becslések szerint több ezer halálos áldozata van az ostromnak.


Visszafoglalta a dél-szudáni állami hadsereg a stratégiailag fontos Bor városát - közölte a katonaság egyik embere. Az ostromban 15000 lázadót győztek le, a becslések szerint több ezren meghaltak. Mindeközben Salva Kiir elnök és Riek Mahar lázadó parancsnok, korábbi alelnök emberei Etiópiában folytatják a tárgyalásokat egy esetleges fegyverszünetről. Aguer ezredes, a dél-szudáni hadsereg egyik vezetője közölte, hogy ez egy nagyon fontos győzelem volt, és továbbra is minden erejükkel fellépnek a lázadók ellen. Mark Lowen, a BBC riportere szerint Bor eleste egyáltalán nem jelenti a polgárháború végét, mivel valószínű, hogy a felkelők megpróbálják újraegyesíteni a csapataikat, hogy visszatámadhassanak.


A nemrég függetlenné vált ország Afrikában


Miért harcolnak Dél-Szudánban?

Dél-Szudánban amiatt lett feszült a politikai helyzet, mert Riek Machar, a nuer népcsoporthoz tartozó alelnök júliusban jelezte, indulni kíván az elnökválasztáson. Ezt követően menesztették a pozíciójából. December 15-éről 16-ára virradóra az alelnök hívei állítólag puccskísérletet hajtottak végre, de ezt Machar tagadta, a hírt a térségben lévő ENSZ erők sem tudták megerősíteni. Az ENSZ helyi képviselőinek beszámolói szerint emberek tízezrei menekülnek el a harcok elől és keresnek menedéket a világszervezet táboraiban. Helyi megfigyelők szerint etnikai alapú a konfliktus, amely a dinka és a nuer népcsoport között robbant ki. Salva Kiir államfő a dinka népcsoport tagja, míg Riek Machar a nueré. Sokan attól tartanak, hogy a viszály polgárháborúvá fajul. Számos külföldi nagykövetség már elkezdte diplomatáinak kimenekítését az országból.