Visszaszáll Amerika az űrversenybe

Fotó: Getty Images / Kevork Djansezian / Getty Images / Kevork Djansezian

-

A Dragon V2 akár hét embert is ki tud vinni az Nemzetközi Űrállomásra! Ráadásul akár többször is felhasználható.


Dragon V2. Így hívják a SpaceX kaliforniai cég első olyan űrkapszuláját, amit űrhajós fog vezetni. Várhatóan 2016-ra készül el. De nem csak ez az új benne. A Dragon V2 ugyanis nem semmisül meg leszálláskor, így többször is felhasználható. Elon Musk, a SpaceX alapítója és vezetője elmondta,  a kapszula lábai és hajtóműrendszere révén képes bárhol a Föld felszínén olyan pontosan leszállni egy megadott helyre, mint egy helikopter. Akár tíz űrrepülést is végre tud hajtani karbantartás nélkül, csak az üzemanyagot kell beletölteni.

„Amíg csak egy útra használható rakétákat és űrhajókat gyártunk, addig soha nem tudunk rendszeresen kijárni az űrbe, mert az hihetetlenül drága. Olyan, mintha egyetlen repülés után minden repülőgépet leselejteznénk”
- tette hozzá Musk.


-


Az eddigi űrhajóktól eltérően a fedélzeten lévő személyzet kézi irányításával képes kikötni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), nincs szüksége annak dokkolókarjára. A Dragon V2-nek is vannak fékezőernyői, de csak abban az esetben használja őket leszállásnál, ha valamilyen gond van a hajtóművekkel. Sőt, az új kapszula két hajtómű meghibásodása esetén is képes landolni. Musk szerin a 2-es verzió hatalmas előrelépést jelent technológiájában elődjéhez, a Dragonhoz képest. A Dragon eddig négyszer szállított utánpótlást a Föld körül 320 kilométeres magasságban keringő ISS-re. Áprilisban a Dragon a Csendes-óceánon szállt le, csaknem két tonnányi visszahozott felszereléssel és kutatási anyaggal. Embert azonban még nem tudott szállítani.  


A Dragon V2 kapszula akár hét űrhajóst is képes szállítani.


A NASA, mióta űrsikló állománya kiöregedett, orosz űrhajókat kénytelen igénybe venni, hogy asztronautáknak az ISS-re szállítson. Ez fejenként csaknem 71 millió dollárjába kerül. A NASA közölte: azt szeretné, ha legkésőbb 2017-ig magáncégek fejlesztenének ki űrhajókat, amit pénzügyileg támogat. A NASA-űrhajósok szállításáért versengő cégeknek legalább négyszemélyes kapszulákat kell kifejleszteniük. Az űrügynökség várhatóan idén nyáron előválogatást tart a már kész prototípusok közül.

-


„A versenyben a SpaceX és a NASA régi szerződéses partnere, a Boeing hozzávetőleg fej-fej mellett halad, de még nagyon messze van, hogy ember magánűrhajón hagyja el a Föld atmoszféráját. A magáncégek általi fejlesztés lassabban halad, mint a NASA várta, részben amiatt, hogy a hivatal nem kapott annyi állami költségvetési pénzt, amennyit kért” - jelentette ki John Logsdon, a George Washington Egyetem egyik professzora. „Pedig jó volna nem függeni Oroszországtól, tekintve a két nagyhatalom közötti politikai feszültségeket” - tette hozzá.