Visszakozhat a kormány: újra a parlament elé kerülhet a gyermekéhezés

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elképzelhetőnek tartja, hogy pontosítás után újra napirendre kerüljön az ellenzéki képviselők által október végén benyújtott javaslat.


Az államtitkár szerint esetleg visszakerülhet a parlament elé az ellenzéki képviselők által benyújtott, a gyermekéhezés felszámolását célzó javaslat. Úgy fogalmazott: a határozati javaslattal kapcsolatban érdemes leülni, megbeszélni a tartalmát, pontosítani a szövegét. Azt gondolja, hogy „talán még nem késő", és pontosítás után visszakerülhet a javaslat a parlament elé.

A Nemzeti Minimum Programjáról szóló határozati javaslatban nyolc párt arra kérte a kormányt, hogy év végéig dolgozzon ki olyan szabályozást, amelynek nyomán minden rászoruló gyermek és várandós nő számára biztosítható a napi egyszeri meleg étkezés az év minden napján. A benyújtók között voltak a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, az Együtt, a PM és a Liberálisok politikusai, egyedül a KDNP hiányzott, bár Hoffmann Rózsa neve eredetileg szerepelt javaslaton.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője később azt mondta, hogy a fideszes Csöbör Katalin támogató aláírása tévedés volt, és azzal indokolta, hogy nem támogatták a javaslatot, hogy bár egyetértenek a célokkal, de az ellenzék „rárepült” a gyermekszegénység témájára, ami olyan helyzetet teremtett, amelyet „nem lehet felvállalni”, hiszen egy baloldali kampányt támogattak volna.

A javaslatról november 2-án szavazott a Népjóléti Bizottság, amely nem támogatta a tárgysorozatba vételt.


Mégis van gyermekéhezés?

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó épp a héten, a Heti Válasznak adott interjúban egyébként megkérdőjelezte a gyermekéhezés létezését is, mondván, a Nemzeti Minimum szorgalmazói 2008-as adatokat használtak, azóta viszont az Orbán-kormány már rég felszámolta a rendszerszintű gyermekéhezést. A Nemzeti Minimum-javaslat kidolgozói közül a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke, Király Gábor viszont cáfolta Hegedűst. A Népszavának nyilatkozva Király azt, mondta, ők a friss, 2014-15-ös adatokra hivatkoznak, az MTA, a Tárki és a Máltai Szeretetszolgálat felmérése alapján.