Visszakövetelhető Simon Gábor képviselői fizetése

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Visszakövetelhető a Simon Gábor által felvett közel 36 milliónyi képviselői juttatás – legalábbis ez áll a mentelmi bizottság által felkért Pécsi Tudományegyetem jelentésében, amelyet jövő héten tárgyal a testület.


Megérkezett a pécsi egyetem szakvéleménye arról, hogy visszakövetelhető-e Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselőnek kifizetett tiszteletdíj – közölte Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke. De nem beszélt a dokumentum tartalmáról.


A Magyar Nemzet csütörtöki számában is írt a szakvéleményről. A lap úgy értesült, a tudományegyetem megállapította, hogy több jogcímen is vissza lehet szerezni Simon Gábortól a valótlan adatokat tartalmazó vagyonnyilatkozatai ideje alatt felvett juttatásokat. Az állásfoglalást várhatóan jövő héten tárgyalja a mentelmi bizottság, amely utolsó ülését tartja majd a témában. Ezt követően készíti el a jelentését, amelyet az Országgyűlés elé terjeszt.


Mi történt eddig:

Simon Gáborról, az MSZP elnökhelyetteséről február 4-én derült ki, hogy 2008. januárjában értékpapírszámlát nyitott Ausztriában, amelyre 2008-ban 575 000 eurót, 2009-ben 162 954 dollárt fizetett be. Ezt a pénzt Simon Gábor nem írta bele sem vagyonnyilatkozatába, sem adóbevallásába, adót nem fizetett utána. Az ügyét kirobbantó Magyar Nemzet azt írta, a politikus az osztrák bankban azt mondta, a pénz cég- és ingatlaneladásból származik, azonban az újság szerint erre akkor nem volt fedezete. A politikust több újságíró is próbálta szóra bírni, honnan van a pénz, de nem volt hajlandó beszélni. A politikust – aki azóta lemondott az MSZP-ben viselt tisztségeiről és az országgyűlési képviselői mandátumáról is, kilépett a pártból és visszalépett a képviselő-jelöltségtől is – február 18-án hallgatta ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség, múlt hétfőn vették őrizetbe és múlt szerdán rendelték el előzetes letartóztatását. A Sólyom légitársaság egyik korábbi vezetőjénél, Welsz Tamásnál tartott házkutatás során több, Simonra terhelő dokumentumra bukkantak. Megtalálták például a hamis bissau-guineai útlevelét, amelyet egy hamis személyazonossággal nyitott bankszámlánál használt. Az Index azt írta: Simon Gábor mellett másik nyolc magyar állampolgárnak is bissau-guineai útlevélre nyitott számlája volt ugyanabban a bankban.