Visszakérik a kampánypénzt – pár LMP-s sem ússza meg

Fotó: epsos.de CC-BY / epsos.de CC-BY

-

Nem sokat értek a kampánytámogatással az egyéni jelöltek, összesen 763 millió forintot vissza kell fizetniük. A parlamenten kívüli pártok jelöltjeinek szinte mindent, amit csak kaptak.


Összesen 421 egyéni képviselőjelölt lépte át a két százalékos határt, de közülük csak négyet indított nem parlamenti párt. Nekik – ha ők vagy a pártjuk felvette – nem kell visszafizetniük az egymillió forintos kampánytámogatást. Mindenki másnak igen. Szabályok dióhéjban
  1. Az egyéni jelöltek egymillió forint támogatást kaphattak.
  2. Az egymillióról lemondhattak a pártjuk javára, ha egyébként a pártnak volt országos listája.
  3. Visszafizetni akkor kell, ha szabálytalanul költötték el a pénzt, vagy gyengén szerepelnek a választáson.
  4. Még ha szabályosan költötték is el, a jelöltnek vagy a pártnak vissza kell fizetnie a támogatást, ha a jelölt nem ér el 2 százalékot.
  5. A pénzt a NAV adók módjára behajthatja.
Szabolcs-Szatmár volt a legdrágább az LMP-nek Ez az egyetlen parlamenti párt, amelynek van olyan jelöltje, aki 2 százalék alatt maradt – összesen hét. A hat szabolcsi választókerületből négyben nem ért el az LMP-s jelölt két százalékot, és nem sikerült Ózdon, Mezőkövesden és Karcagon sem, vagyis a pártnak – vagy a jelölteknek – összesen hétmillió forintot biztosan vissza kell majd adnia. Az LMP 106 jelöltje közül 95 mondott le az őt illető támogatásról a párt javára, de hogy köztük van-e a hét két százalék alatti, azt nem tudjuk. Mégis győzött az SMS Ugyanis Seres Mária Szövetségesei (SMS) közül ketten – egyikük maga Seres Mária - , és még két független jelölt kapott a választókerületében több mint két százaléknyi szavazatot. Ezzel az SMS az egyetlen kis párt, amelynek egyáltalán van a két százalékos eredménynél jobbat felmutató jelöltje. nem_parlamenti_pártok_jelöltjei Az ismertség nem elég A két független egyike Keller László, aki 2010-ig az MSZP országgyülési képviselője volt, és egy ideig pénzügyi államtitkár is. Plusz Törökbálint polgármestere 2008-ig. A pénz szinte mindenkinek kellett A Magyar Államkincstár úgy tájékoztatta a VS.hu-t, hogy 598 jelölttel kötött megállapodást, ezen kívül 586-an mondtak le a pártjuk javára. Ezek szerint összesen 1184-en kaptak támogatást. Többen is lennének, csakhogy a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták 82 jelöltje közül 80 lemondott ugyan a pénzről, de pártjuk azt nem vette fel. Így ez lett a parlamenten kívüli pártok közül az egyetlen, amelyiknek nem kell semmit visszafizetnie. Az 1184 milliárd forintból összességében 763-at kellene visszafizetni, legnagyobb részét a parlamenten kívüli kis pártoknak és maguknak a jelölteknek. Alighanem az a 310 jelölt járt a legjobban, aki valamiért nem kérte az egymillió forintot. Aki nem fizet, attól a NAV behajtja Ez a szabály elsősorban a magánembereket sújtja, ugyanis ha egy pártnak nincs vagyona, nincs pénze, akkor nemigen lehet vele mit tenni. Azonban a magánemberek bármilyen vagyontárgyát le lehet foglalni és a számlájukról is le lehet venni a pénzt. Egyébként 53 párt 1492 egyéni képviselőjelöltjére plusz 39 független jelöltre lehetett szavazni vasárnap. 4 millió 742 ezer 509 szavazatot kaptak összesen. Csakhogy ebből 4 millió 568 ezer a parlamenti pártok 424 jelöltjéé, vagyis mindössze 174 ezer szavazat jutott az összes többinek. A két százalékhoz a legtöbb helyen körülbelül 800-1000 szavazat kellett.