Visszakapta a két és fél év börtönt S. Ábel

Fotó: MTI / Beliczay László

-

A fiatalt korábban másodfokon ötven napi közérdekű munkára ítélték, de az ügyészség fellebbezett, a Kúria pedig döntött.


Két és fél év börtönbüntetéssel sújtotta kétrendbeli emberölés előkészülete, testi sértés és garázdaság miatt a Kúria kedden S. Ábelt. A fiatal férfi a vád szerint lövöldözni akart az ELTE-n.

A szankció mértéke megegyezik a Fővárosi Törvényszék által kiszabott elsőfokú ítélettel, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla tavaly októberben - S. Ábel tetteit közveszéllyel fenyegetésnek minősítve - ötven napi közérdekű munkára enyhített. Ez ellen nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Legfőbb Ügyészség, így került az ügy a Kúria elé.


S. Ábelt azután vették őrizetbe, hogy az ELTE-n egy csoporttársnőjének rémisztő terveiről beszélt. A fiú ugyanis az amerikai iskolai lövöldözések megismétlésére készült: 22 embert akart megölni, mivel ő 22 rossz évet élt, majd önmagával is végzett volna. Ötletét a blogjában is megírta, ami alapján Végh József kriminálpszichológus azt valószínűsítette, hogy S. Ábeltől tartani kell. A fiú 2009-ben fegyvert is vásárolt. Hosszú ideig vizsgálták az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben is.