Visszakapják értékeiket a ligetvédők

Fotó: VS.hu / Zsidai Péter

-

Megegyeztek a biztonságiakkal, hogy a táborban maradt tárgyaikat kivihetik.


Egy ügyvédnőt és két ligetvédőt engedtek be a volt Hungexpo-telket védő biztonságiak csütörtökön kora délután. A ligetvédőknek szerda reggel 7-kor kellett elhagyniuk tiltakozó mozgalmuk alaptáborát, amikor több száz rendőr bekerítette a telket. Az egyik aktivista azt mondta, 20 percet kaptak a kiürítésére, ez sokuknak kevés volt, hogy kihozzák értékeiket. Március közepe óta használták az ingatlant – a józsefvárosi jegyző birtokvédelmi határozata szerint – jogellenesen.


Az átadás-átvételről jegyzőkönyvet és videofelvételt készít mindkét fél, várhatóan több órán át fog tartani. Az ügyvédnő a bázis bejáratánál azt mondta, a nyolcadik kerületi jegyzőnél szerette volna érvényesíteni jogaikat, aki az ingatlan hatósági kiürítéséről rendelkezett, de a hivatalban az osztályvezető rácsapta a telefont, amikor közölte, mit szeretne. Ezt követően az ügyészségnél próbált panaszt tenni, de ott sem járt sikerrel.

A bent maradt tárgyak között van telefonok, laptopok, hangszerek, ruhák.

A rendőrség szerint a terület átadását követően a biztonsági szolgálat munkatársai több helyen kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket találtak, ezért a rendőrök kábítószer-kereső kutyával átvizsgálták a területet. A kutya több helyen is jelzett. A szemle során a rendőrök a kábítószergyanús anyagmaradványokat és eszközöket lefoglaltak. A BRFK büntetőeljárást indított kábítószer-birtoklás gyanúja miatt.

Az ügyvédnő szerint nem történt kábítószer-fogyasztás a táborban.