Visszakapja Kínától az ellopott tengeralattjáró drónját az USA

-

Peking szerint Washington felfújta az incidenst.


Kína visszaadja az Egyesült Államoknak a héten elfogott tengeralattjáró drónt - jelentette be a pekingi védelmi minisztérium. A Dél-kínai-tengeren fogta el a kínai haditengerészet, miközben a drón a tenger sótartalmáról, hőmérsékletéről és tisztaságáról gyűjtött adatokat.

A drónt csütörtökön fogta el a kínai haditengerészet egyik hajója mintegy 90 kilométerre északnyugatra a Fülöp-szigeteki Subic-öböltől. Ez volt az első olyan eset a történelemben, hogy egy ország elfogta egy másiknak a tengerészeti drónját.


Tiltakoztak

A kínaik szerint hadihajójuk "azonosítatlan berendezést" észlelt, és a tengeri hajózás biztonsága érdekében kivizsgálták. Csak ezután derült ki, hogy az eszköz amerikai volt. A pekingi minisztérium helytelenítette, hogy az Egyesült Államokkal való egyeztetés során az amerikai fél felfújta az incidenst, amivel nem járult hozzá az ügy elsimításához.

Az amerikai védelmi minisztérium is megerősítette, hogy megállapodás született a kínai féllel a drón visszaadásáról. Az incidens miatt a Pentagon diplomáciai panaszt tett, és Donald Trump megválasztott elnök is felháborodott. "Kína ellopta az amerikai haditengerészet kutató drónját nemzetközi vizeken, kitépte a vízből, és


példátlan módon Kínába vitte"

- írta a Twitteren.

A vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren Kína egy ideje már folyamatosan növeli katonai jelenlétét és kész agresszívebben is fellépni.