Visszajár a pornócézárnak 21,5 milliárd adó

Forrás: instagram.com/gattyangyuri

-

Gattyán Györgynek adott igazat az Európai Bíróság a NAV-val szemben.


Jogosulatlanul vett el a NAV 21,5 milliárd forintot Gattyán Györgytől, mivel az adóhatóság véleményével ellentétben nem tekinthető adóelkerülésnek, hogy az üzletember cége egy másik uniós tagországba helyezte át livejasmin.com erotikus oldalát, mert ott alacsonyabb az áfakulcs – állapította meg csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

A luxembourgi székhelyű testület szerint önmagában ez a körülmény nem tekinthető visszaélésszerű gyakorlatnak. Az pedig nem törvényellenes, ha egy licencszerződést egy másik tagállamban működő céggel kötnek meg.

A WebMindLicenses a Magyarország egyik leggazdagabb emberének számító, erotikus szolgáltatásokkal foglalkozó Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler-csoport egyik tagja. Az üzletember 100 százalékos tulajdonában álló cég az erotikus szolgáltatásokat kínáló livejasmin.com weboldalhoz kapcsolódó know-how-t adott bérbe egy Lalib nevű – a WebMindLIcensestől különálló – madeirai cégnek. Így a weboldalt a Lalib üzemeltette, és bevételei után még a Portugáliában általánosan alkalmazott, jelenleg 23 százalékos áfakulcsnál is kedvezőbb forgalmi adót kellett kifizetnie. A bíróság azonban kiemelte: az érintett időszakban (2009-2011 között) nem is volt jelentős a különbség az áfakulcsok között. A haszon persze azért jelentős volt, az adóhivatal legalábbis a három évre összesen 21,5 milliárd forint adókülönbözet és bírság megfizetésére kötelezte az üzletember cégét.

A bíróság ugyanakkor azt is megemlíti, hogy Magyarországon nem is lehetett volna üzemeltetni akkor a weboldalt, nem csak azért, mert nem volt meg hozzá a személyi állomány, de ráadásul nálunk az ilyen szolgáltatásokra nem lehetett bankkártya elfogadási szerződést kötni.Az Európai Bíróság ugyanakkor nem tartotta önmagában jogszerűtlennek, hogy a NAV a nyomozás sikere érdekében lehallgatta az üzletembert, és lefoglalta elektronikus levelezését is. Itt csupán arra hívták fel a figyelmet, hogy az arányosság elvét tiszteletben kell tartani. Ez azért fontos, mivel a lehallgatás a magánéletbe való beavatkozásnak minősülhet. Azt, hogy az adóhatóság nyomozásakor alkalmazott módszerek jogszerűek voltak-e, a magyar bíróságnak kell eldöntenie – áll a határozatban.

Elméletben elfogadhatónak tartják azt is, ha az adóhatóság egy párhuzamosan folyó és még le nem zárt büntetőeljárás keretében beszerzett bizonyítékokat használ fel. Itt a magyar bíróságnak azt kell megvizsgálnia, hogy a cégnek lehetősége volt-e arra, hogy hozzáférjen az említett bizonyítékokhoz, és hogy a cég képviselőjét meghallgassák a bizonyítékokkal kapcsolatban.

Ha a magyar bíróság azt állapítja meg, hogy a Gyattyán György cégének erre nem volt lehetősége, vagy hogy a szóban forgó bizonyítékokat az Európai Unió Alapjogi Chartájának megsértésével szerezték be, vagy ha a bíróság nem jogosult a vizsgálat lefolytatására, a bizonyítékokat ki kell zárnia, a megtámadott határozatot pedig hatályon kívül kell helyezni az EU Bírósága szerint.

A Docler csoport megnyugvással vette tudomásul az Európai Bíróság ítéletét – áll a cég közleményében. Nemes Tamás kommunikációs és CSR vezető elmondta: a három kontinensen jelen lévő, mintegy hétszáz embert foglalkoztató Docler csoport a jövőben is stratégiai partnerként és kitűnő befektetési célországként tekint Magyarországra. A cégcsoport évekig az egyik legnagyobb adófizetők közé tartozott Magyarországon és jelenleg is komoly összeggel gazdagítja a magyar költségvetést.

Az ügyben megkerestük a NAV-ot is, amint megérkezik a válaszuk, frissítjük cikkünket.