Visszagyalogolt Ukrajnába a hontalan volt grúz államfő

Fotó: AFP / VIKTOR DRACHEV

-

Tbiliszi sikkasztás és hatalommal való visszaélés miatt kéri kiadatását.


Gyalog ment át a határon Lengyelországból Ukrajnába Miheil Szaakasvili, a hontalanná lett volt odesszai kormányzó és korábbi grúz elnök. A Sehinyi lengyel-ukrán határátkelőhöz ukrán oldalról odavonult híveinek egy csoportja, akik átkísérték Szaakasvilit és a küldöttségében lévő parlamenti képviselőket ukrán területre. Szaakasvilivel volt a jelenleg ellenzékben politizáló Julija Timosenko volt ukrán kormányfő is, aki még napközben elébe ment a volt kormányzónak Lengyelországba, hogy elkísérje őt Ukrajnába.

Az ukrán határőrök a belépéskor feltartóztatták Szaakasvilit, akit a lengyel határőrök még gond nélkül áteresztettek. Az ukránok korábban azt mondták, hogy elkobozzák Szaakasvilitől az ukrán útlevelét, ha azzal próbál meg belépni az ország területére, és visszafordítják, hogy "tisztázza jogi státusát". Végül mégis hagyták belépni az országba.

Szaakasvili azóta hontalan, hogy néhány hónapja megfosztották ukrán állampolgárságától. 2015 májusában lett ukrán állampolgár, amikor Petro Porosenko elnök Odessza megye kormányzójává nevezte ki. Az ukrán állampolgárság elfogadásával Szaakasvili lemondott gúrz állampolgárságáról. A politikus 2004 és 2013 között Grúzia elnöke volt.

Szaakasvili vasárnap autóbusszal indult Varsóból Ukrajnába, útközben csatlakozott hozzá Timosenko. A csoport átszállt a buszról egy InterCity vonatra, amelyet viszont az ukrán állami vasúti társaság még lengyel területen megállíttatott. Több órányi veszteglés után a volt kormányzó kísérőivel ismét buszra szállt.

Tbiliszi néhány napja harmadjára is kérte a volt államfő kiadatását Kijevtől. Grúziában 2014 nyarán adtak ki körözést ellene közpénzek elsikkasztása és hatalommal való visszaélés miatt. Szerhij Petuhov ukrán igazságügyiminiszter-helyettes, aki szeptember 5-i sajtótájékoztatóján beszélt Tbiliszi újabb kiadatási megkereséséről, azt mondta, hogy minisztériuma megvizsgálja a kérelmet. Ekkor már köztudott volt, hogy szeptember 10-én Szaakasvili megpróbál visszatérni Ukrajnába – ezt a volt kormányzó augusztus végén jelentette be a Facebookon.

Szaakasvili 2016. november 7-én – miután megromlott viszonya Porosenkóval és az elnök környezetével – lemondott a kormányzói tisztről, és bejelentette, hogy új ellenzéki politikai mozgalmat hoz létre. Idén júliusban Porosenko megfosztotta ukrán állampolgárságától. Szakasvili állampolgársága elvesztése után is gond nélkül használta ukrán útlevelét Európában.