Visszafordult a repülőgép, mert belelézereztek a pilóta szemébe

-

Egyre többen lézereznek repülőgépekre, ami bűncselekménynek számít, mert rendkívül veszélyes. Hat év alatt kilencezer ilyen eset volt csak Nagy-Britanniában.


Tegnap este egy Londonból New Yorkba tartó repülőgépnek vissza kellett fordulnia a Heathrow-ra, miután valaki belelézerezett a másodpilóta szemébe, aki rosszul lett, írja a BBC. A megkárosított utasokat elszállásolták egy hotelben, másnapra halasztva az útjukat.

Egyelőre senkit nem tartóztattak le, de folyik az ügyben a nyomozás. Repülőgépekre lézerezni ugyanis bűncselekménynek számít Nagy-Britanniában 2010 óta. A lézer átmenetileg megvakíthatja az embert, szédülést, illetve utóképet okozhat, ami szintén akadályozza a látást, és ez egy pilóta esetében rendkívül veszélyes lehet. De a lézerezés maradandó látáskárosodást is okozhat.

És egyre többen viccelődnek ezzel. 2009 és 2015 között kilencezer esetben lézereztek repülőgépekre csak Nagy-Britannia felett, 2014-ben pedig 1440 ilyen eset volt. Az Egyesült Államokban tavaly novemberben csak egy este alatt húsz lézerezést történt. Tavaly egy pilóta rosszul lett a kabinban, miután “hadi erősségű” lézerrel világítottak a szemébe. 2014-ben egy hasonló eset után három embert letartóztattak Angliában.