Visszafelé látszik elsülni a brit kormány EU-ellenessége

Fotó: Getty Images / Peter Macdiarmid

-

Miközben David Cameron konzervatív párti miniszterelnök népszavazást forszíroz a tagságról, az elmúlt két év alatt stabil többségbe kerültek a briteknél azok, akik nem lépnének ki a szövetségből. Igaz, Nagy-Britanniában még így is kevésbé kedvelik az uniót, mint annak öt másik legnépesebb országában.


A Pew Research Center április 7-e és május 13-a között végzett felmérése szerint – melyet a Reuters ismertetett – 2013 óta 9 százalékponttal nőtt Nagy-Britanniában az uniós maradást óhajtók aránya. Akkor 46-46 százaléknyian voltak azok, akik a maradásra, illetve a kilépésre voksoltak volna.

Most a maradni vágyók aránya 55 százalék, a távozni akaróké 36. Az EU-tagság támogatói a legnagyobb arányban a fiatalok közt vannak, a 18–29 éves korosztály 69 százaléka EU-párti. A leginkább EU-szkeptikus korosztály a briteknél az 50 éven felülieké.

Noha az EU-tagság pártolóinak aránya jelentősen nőtt az elmúlt két évben, az unió legnépesebb nemzetei közt a britek még így is a legtöbb fenntartással vannak az EU iránt. Nagy-Britanniában ugyanis csak a lakosság 51 százaléka kedveli az uniót, a franciáknál ez az arány 55, a németeknél 58, a leginkább EU-kedvelő nagy nemzet pedig a lengyel, ott az EU tetszési indexe 72 százalékos. (Az unió saját közvélemény-kutatása, az Eurobarométer szerint is a lengyelek a legelégedettebbek az EU-val [61 százalék]; a 28 tagállam átlaga 39, a magyarországi arány 40 százalék.)