Visszaestek a néppártok Berlinben

Fotó: MTI/EPA/DPA / Maurizio Gambarini

-

Leválthatják a nagykoalíciót, bejutott a tartományi parlamentbe a kereszténydemokratáktól jobbra álló Alternatíva Németországnak.A vasárnapi tartományi választás első részeredményei szerint a szociáldemokrata párt (SPD) és a jobboldali CDU visszaesett, megbukhat nagykoalíciójuk. Ugyanakkor az SPD-től balra álló Baloldal és a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) előretörését jelzik az első részeredményeik.
Az SPD támogatottsága 22,4 százalékra süllyedt a 2011-ben tartott előző tartományi (képviselőházi)választáson elért 28,3 százalékról. A CDU történelmi mélypontra jutott, támogatottsága 18 százalékra süllyedt a 2011-es 23,3 százalékról. Az ellenzéki Zöldek 15,9 százalékon állnak, ami kismértékű csökkenés az öt évvel ezelőttihez képest. A Baloldal támogatottsága 15,7 százalékra emelkedett 11,7 százalékról.
A bevándorlóellenes AfD 12,9 százalékkal jutott be a képviselőházba. Visszajutott a 2011-ben kiesett liberális FDP is, amely a 6,2 százalékon áll.
A választási részvételi arány 67 százalékra emelkedett a 2011-es 60,2 százalékról.


Michael Müller kormányzó polgármester, az SPD listavezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte, hogy a szociáldemokraták elérték céljukat, ismét megszerezték a felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra. Mint mondta, az AfD előretörése aggasztó, de Berlin nemzetközi, a világra nyitott, toleráns város marad.
Raed Saleh, az SPD képviselőházi frakciójának vezetője hozzátette, hogy a párt hajlandó tárgyalni a kormányzati együttműködésről valamennyi "demokratikus erővel", és keserűnek nevezte támogatottságuk süllyedését. A szociáldemokraták már a választás előtt rögzítették, hogy az AfD-vel semmi szín alatt nem működnek együtt.


A vasárnapi választás "fekete nap a néppártoknak" - emelte ki Frank Henkel, a CDU listavezetője.
A Zöldek és a Baloldal részéről egyaránt azt emelték ki, hogy a választók a változásra szavaztak, és hogy készen állnak a kormányzati szerepvállalásra. A részeredmények alapján az SPD-CDU koalíció elveszíti többségét a képviselőházban, és elvileg három koalíciós felállás lehetséges: SPD-CDU-Zöldek, SPD-CDU-FDP, valamint az elemzők által leginkább valószínűnek tartott SPD-Zöldek-Baloldal felállás.


A berlini volt az idei utolsó tartományi választás Németországban. A 2017 szeptemberi szövetségi parlamenti választás előtt azonban még három tartományban tartanak választást: 2017 márciusában Saar-vidéken, május elején Schleswig-Holsteinban, május közepén pedig a legnépesebb tartományban, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában.