Visszadobta a bíróság a Questor-vádiratot

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A Fővárosi Főügyészségnek 60 napja van arra, hogy pótolja a vádirat hiányosságait, a bíróság csak ezután tudja a tárgyalást kitűzni és a bizonyítási eljárást megkezdeni – közölte a Fővárosi Törvényszék.


A Fővárosi Törvényszék április 1-jén tartott előkészítő ülést, és ennek eredményeképpen a Fővárosi Főügyészséget a vádirat hiányosságainak pótlására hívta fel. Közleményében a törvényszék azt írta, hogy a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak.

A vád törvényességével kapcsolatban nem merült fel aggály a Quaestor-ügyben, a vád csupán hiányos, ezért hívta fel hiánypótlásra az eljáró bírói tanács a Fővárosi Főügyészséget - mondta Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője szombaton az MTI-nek. Póta Péter kérdésre válaszolva elmondta: amennyiben egy ügyben a vád nem törvényes, a bíróság nem hiánypótlásra hív fel, hanem megszünteti az eljárást.

A nem nyilvános előkészítő ülés nem az adott ügy érdemi kérdéseit vizsgálja, hanem például a tárgyalhatóságával kapcsolatos technikai kérdéseket. A törvény szerint előkészítő ülésnek van helye többek között akkor, ha az ügy különös bonyolultságára figyelemmel a bizonyítás keretének, terjedelmének, a bizonyítás sorrendjének meghatározása érdekében az ügyész, a vádlott és a védő meghallgatása látszik szükségesnek.

A vádirat február 5-én érkezett a Fővárosi Törvényszékre, az ügyészség 11 vádlottal szemben emelt vádat, a többi között Tarsoly Csaba, a cégcsoport volt vezetője ellen, akinek előzetes letartóztatását, még nem jogerősen, néhány napja hosszabbították meg.

Tarsoly és társai ellen bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult eljárás, az ügyet a Fővárosi Törvényszék soron kívül tárgyalja.

A jegybank tavaly márciusban függesztette fel a Questor engedélyét, és rendelt ki mellé felügyeleti biztost. A gyanú szerint a brókercég mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.