Visszaadja lopott dinoszauruszát Nicolas Cage

Forrás: Photo12.com - Collection Cinema

-

Időről időre van egy hír, amely minden elemében tökéletes. Amelyet most olvasnak, az is ilyen.


Milyen lopott dinoszaurusza van Cage-nek?

Nem is teljes dinóról van szó, csak egy Tyrannosaurus bataar (más néven tarbosaurus) koponyájáról – írja a New York Times. Ez a faj valamivel kisebb volt a Jurassic Park filmek állandó sztárjának számító Tyrannosaurus rexnél, de nem jelentősen. Hossza a 12 métert is elérhette, súlya öt tonna is lehetett, méteres koponyájában pedig hatvan éles fog tanyázott.

Maga Cage lopta-e a dinoszauruszt?

Sajnos nem, pedig még sokkal jobb lenne tőle a sztori. A színész egy 2007-es aukción szerezte be a dinoszauruszkoponyát 276 ezer dollárért. A 67 millió éves lelet ára azért lett ilyen magas, mert Leonardo Di Caprio és Cage egymás ellen licitáltak.


Tyrannosaurus-típuskatalógus


Honnan származik a tarbosaurus koponya?

Cage a vásárlás után tudta meg, hogy a koponyát Mongóliából lopták ki, és csempészet útján jutott az Egyesült Államokba. Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal 2014-ben vette fel a kapcsolatot Cage-dzsel a koponya miatt. A színész beleegyezett, hogy visszaszolgáltatja Mongóliának a dinoszauruszt.Gyakran lopnak dinoszauruszt?

A Cage tarbosaurusának ügyében is eljáró nyomozó az elmúlt években 17 más fosszília visszajuttatását is elérte. Ezek között több tarbosaurus-csontváz is volt. Úgy tűnik, a lopott dinoszauruszokkal való kereskedelem nemcsak hogy létező dolog, de nagyban is űzik.

Kisemmizték ezzel Cage-dzset?

A dinoszauruszról ugyan le kellett mondania, de Cage gyűjteményében így is maradnak értékes darabok. Több autóval rendelkezik, van saját kastélya. Pár éve pedig egy aukción adta el az Action Comics első számának egy példányát – ebben tűnt fel először Superman – 2,1 millió dollárért. Az gyors fejszámolás alapján is legalább nyolc dinókoponya ára.