Vissza nem vitt ajánlóívek: mérséklik a gigabüntetéseket

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Az önkormányzati választáson már csak ötöde lesz a bírság az eddiginek. Igaz, eddig messze nem jött be ennyi sem.


Ha a parlament megszavazza a választási eljárásról szóló törvény módosítását, az eredetinél kevesebb mint ötöd akkora bírságot fognak kiszabni azokra a pártokra és független jelöltekre, amelyek, illetve akik nem viszik vissza időben a korábban felvett ajánlóíveket. Mentséget most sem fogadnak el, viszont nem kell fizetni azok után az ívek után, amelyeket egy nap késéssel visznek vissza, de egyetlen aláírás sincs rajtuk. Az országgyűlési választáson és az európai parlamenti választáson is, több tíz- vagy akár százmilliós bírságot is összegyűjtöttek a pártok, amelyek nem vitték vissza időben az általuk felvett ajánlóíveket. Az országggyűlési választáson

összesen 1,9 milliárd forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok, amiből alig több mint 8 millió folyt be a költségvetésbe,
a többit a NAV próbálja meg behajtani. A helyzet az európai parlamenti választásra sem javult, Seres Mária Szövetségesei, az Új Magyarország Párt, az Új Dimenzió Párt és az Összefogás Párt például ismét több tízmilliós bírságot kapott.
Az összesen 91 millió forint bírságból alig több mint 2-t fizettek be a pártok, a maradék behajtása itt is a NAV-ra várna.
Az enyhítést azzal indokolja a törvénymódosító javaslatot benyújtó Fidesz, hogy a bírság túlzott mértékű volt, amit a megbírságoltak jelentős része nem tud megfizetni, és azok adók módjára történő behajtásától sem várható eredmény. Emellett a visszakozás valószínűleg annak is köszönhető, hogy egyértelművé vált: az ajánlóívek nem tűnnek el, és ha történik visszaélés, az nem így. Vagyis az ívek szinte kivétel nélkül megvoltak és ha késve is, de le is adták azokat.