Vissza az egész? Már senki nem érti, mit akar a kormány

Fotó: AFP / ROBERT ATANASOVSKI

-

Kedden még arról volt szó, hogy felfüggesztik a dublini eljárás alkalmazását, de szerdán Szijjártó Péter már arról beszélt, betartják a dublini szabályokat. Azt persze nem szeretnék, ha menekülteket küldenének vissza, mondván, nekik Görögországban a helyük. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója szerint jelenleg egyszerűen nincs hely a menedékkérőknek.


Magyarország maradéktalanul betart minden európai uniós jogszabályt, semmilyen uniós jogszabály alkalmazásának felfüggesztéséről nincsen szó, ilyen döntés nem született – mondta a szerdai kormányülés szünetében Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. Kérdéseket feltenni nem lehetett, így nem derült ki, hogy ez milyen viszonyban áll azzal a keddi bejelentéssel, amely szerint Magyarország felfüggeszti az úgynevezett dublini eljárás keretében visszaküldendő menedékkérők fogadását.

Szijjártó egyebek mellett arról beszélt, hogy idén több mint 61 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, ebből több mint 60 ezer Szerbia felől lépte át a határt. Ez a migrációs nyomás „súlyos kapacitásbeli problémákat” okoz, vagyis minden, migrációval foglalkozó szakember a déli határon teljesít szolgálatot. A magyar kormány közben úgy értesült, hogy Ausztria és tíz másik európai ország „gazdasági bevándorlókat” kíván visszaküldeni Magyarországra.

Mi nem értünk ezzel egyet – mondta Szijjártó, aki szerint a migránsok zöme nem Magyarország területén keresztül lépett be az EU területére, hanem „kizárásos alapon” Görögországban. „A mi álláspontunk szerint oda kell visszaküldeni őket” – jelentette ki a külügyminiszter. Ez a kijelentés azért különösen érdekes, mert az EU-tagok, így Magyarország sem küld vissza évek óta Görögországba menedékkérőket, mivel ott gyakorlatilag nem működik a menekültügyi rendszer, így nem lennének garantálva a jogaik.

A kormány arról döntött, hogy haladéktalanul konzultációt kezdeményez két uniós főtisztviselővel is. Az igazságügyi miniszternek az Európai Bizottság alelnökével kell tárgyalnia a Dublin III. rendelettel kapcsolatos jogalkalmazási kérdésekről, a külügyminiszternek pedig az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével arról, hogyan lehet hatékonyan kezelni a nyugat-balkáni migrációs nyomást.6,5 milliárd a kerítésre

A kormány szerdai ülésén meghallgatta a belügyminiszter beszámolóját a szerb határra tervezett ideiglenes biztonsági határzárról, magyarul a kerítésről. Kiderült, hogy ennek megépítéséhez törvénymódosítás szükséges, ezért kormány arra kérte a Fidesz és a KDNP frakciókat, hogy biztosítsák ennek feltételeit. A kormány 6,5 milliárd forintot különített el az anyagbeszerzésre, de magát a kerítést a tervek szerint az állam maga építi meg. Ennek érdekében munkacsoportot hoz létre a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a honvédség.

A határzár felépítése nem kétoldalú kérdés, nem Szerbiáról szól – mondta Szijjártó, aki szerint Magyarország és Szerbia kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most. Július elsején, jövő héten a két kormány csúcstalálkozóján ez a kérdés is napirenden lesz. A kerítés a migráció ellen épül, és ha szükséges, nem csak a szerb határon – mondta Szijjártó. Beszámolóját a miniszter azzal zárta, hogy tényeket mondott, azért, hogy az újságírók munkáját megkönnyítse. Közölték azt is, hogy a kormányülés többi részéről Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján számolnak be.

A jelenlévő újságírók kérdéseket nem tehettek fel. Írásban megkerestük a Kormányszóvivői Irodát, hogy megtudjuk, hogyan lehet feloldani a BM keddi közleménye és Szijjártó szerdai szavai közt feszülő ellentétet. Arra is rákérdeztünk, hogy akkor jelenleg visszafogadjuk-e az Ausztriából, Németországból érkező menekülteket, vagy sem? Amint választ kapunk, közölni fogjuk.Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni – idézi az MTI Tasnádi László rendészeti államtitkárt, aki szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén beszélt. Az ülésen részt vett Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója is, aki közölte: az uniós normák szerint összesen 1500 migránst tudnak befogadni, jelenleg azonban sátrakat is felállítva napi 3500-4000 embert kell elszállásolniuk.

A főigazgató hangsúlyozta, minden a dublini rendeletből adódó kötelezettségét betartanak, de a migránsok Nyugatról történő visszafogadásához további bővítések kellenek. Az uniós tagállamok ugyanis folyamatosan szigorítják fellépésüket és próbálnak egyre több kérelmezőt visszaadni Magyarországnak - fejtette ki, majd hozzátette, jelenleg 6-700 migráns átvételéről kezdődött egyeztetés és az ő esetükben kértek türelmet.

Az MTI szerdán 8.22-kor kiadott egy hibaigazítást, amivel a keddi, a BM közleményére alapozott hírüket módosítják, több bekezdésből is kiveszik azt a mondatrészt, ami arra utal, hogy menekültekről van szó.

A BM tegnapi közleményében az állt: „Mindaddig, amíg a folyamatban lévő intézkedések eredményeképpen a magyarországi kapacitások nem bővülnek, a dublini transzfereket Magyarország nem fogadja.”