Vírusvideókkal halálos betegségek ellen - hódít a jégvödrös kihívás

Fotó: Youtube / Tonight Show / Youtube / Tonight Show

-

Alig három hét alatt 16 millió dollárnyi adomány folyt be az ALS alapítvány számlájára - nem kellett ehhez más, csak egy vödör jég és, hogy rájuk mosolyogjon az internet istene.


Bill Gates kicsit zavartan, de büszkén áll egy tákolmány alatt, ahogy tíz liter jeges víz zuttyan a nyakába; Paul Bisonette profi jéghoki játékos alsógatyában várja, hogy helikopterről gleccservizet zúdítsanak a fejére - ilyen, és ehhez hasonló videókkal lett tele az internet az utóbbi pár hétben. Átlagemberek és nemzetközi hírességek egymásra licitálva állják ki a jégvödör kihívásnak keresztelt legújabb internetes őrületet. Az Ice Bucket Challange azonban, az eddigi fénysebességgel terjedő internetes mémekkel ellentétben - mint a planking, vagy a fahéj kihívás - nem kamaszok értelmetlen (és sokszor életveszélyes) magamutogatása, hanem egy nagyon is komoly cél egyik legfontosabb eszköze. A világ leghíresebb emberein is végigsöprő hullám ugyanis a amiotrófiás laterálszklerózis, röviden ALS elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet, illetve gyűjt adományokat.  ALS Ice Bucket Challenge, Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg miután kihívta Bill Gates-et A recept faék egyszerűségű: fogj egy vödör jeges vizet, borítsd a fejedre, hívd ki három ismerősödet és az egészet oszd meg a közösségi hálón. A több halálos áldozatot is követelő neknomination jóságos ikertestvérének a sikere pontosan az egyszerűségében rejlik, mivel így mindenki képes teljesíteni azt, azonban a látványos és kreatív lehetőségek miatt, az arra fogékonyak között versenyhelyzet is kialakulhat. Mivel a kihívás nyilvános, nem lehet azt ignorálni - a szabályok értelmében, aki nem teljesíti a kihívást 24 órán belül, annak 100 dollárt kell a szervezetnek adományoznia, szemben a mindössze 10 dolcsival, amit sikeres vödörhasználat esetén illendő kicsengetni. ALS Ice Bucket Challenge A lényegében ingyenes vírusvideós módszer duplán hoz az ALS alapítvány konyhájára, ugyanis a befolyó pénz mellett tetemes összegeket is meg tud takarítani, tekintve, hogy a non-profit szervezetek akár bevételeik 50%-át is elkölthetik adomány gyűjtési kiadásokra. Nem utolsó sorban a világ hírességeinek köszönhetően röpke három hét alatt sikerült 16 millió dollárt összegyűjtenie a szervezetnek, sőt sokan más, hasonló alapítványoknak is adakoztak. Igaz, ezt az összeget az ALS alapítvány általában egy év alatt szokta tudni összeszedni, azonban a hatalmas anyagi siker mellett a szervezet munkatársai szerint, a megszerzett nyilvánosság is felbecsülhetetlen fontosságú az egyelőre gyógyíthatatlan betegség elleni küzdelemben.

A saját tested börtönében

Az amiotrófiás laterálszklerózis, más néven Lou Gehrig-betegség egy végzetes kór, mely az akaratlagosan mozgatható izmok beidegzéséért felelős agyi- és gerincvelői mozgató idegsejtek elhalásával jár. Az ALS kezdeti tünetei között izomgyengeség, izomgörcsök és nyelési zavarok a legjellemzőbbek, majd a beteg teljesen elveszti mozgásképességét, míg végül a légzőizmai is leállnak.

A körül-belül minden 20 ezredik embert érintő betegségnek a kialakulása az esetek nagyjából tíz százalékában genetikai rendellenességekre vezethető vissza, azonban legtöbbször csak tippelni tudnak az okokra az orvosok. Lehetséges kiváltók lehetnek kémiai anyagoknak, vagy erős elektromágneses térnek való való kitettség, fejsérülés, illetve kontaktsportok űzése. Újabb kutatások összefüggést találtak a betegség és a kék-zöld algával kapcsolatba került élelmiszerek között.

Stephen Hawking, ALS Ice Bucket Challenge

Az ALS a nevét a New York Yankees híres játékosáról, Lou Gehrigről kapta, akinek a pályáját a betegség romokba döntötte. Korunk egyik legnagyobb tudósát, Stephen Hawkingot még a hatvanas években diagnosztizálták ALS-el - akkor két és fél évet jósoltak neki, ám csodával határos módon még mindig köztünk van.