Villantás, gyerekverés, uzsora – új életet kezdene a tiszabői iskola

-

Másfél év alatt nem sikerült lezárni a nyomozást a gyermekek bántalmazásával gyanúsított tiszabői tanárnő ellen, aki időközben elhagyta az iskolát. Az igazgatót tisztázták, de neki is mennie kellett.


Az idei tanévtől már nem tanít a tiszabői általános iskolában a gyermekek bántalmazásával megvádolt tanárnő, Menyhért Ildikó. Rajta kívül a korábbi igazgatónőt, Gaálné Szuknovics Évát sem találni a tantestületi névsorban. Az új igazgatónő Kubicsek Judit, aki korábban Gaál­né helyettese volt – írja a Népszabadság.

A lap áprilisban közölt cikksorozatot a tiszabői általános iskoláról és Menyhértről: a tantestület és több szülő is panaszkodott rá, több ízben fel is jelentették a tanárnőt, aki állítólag évek óta rendszeresen bántalmazta a gyerekeket. Azzal is vádolták, hogy a bugyiját mutogatta, és kihívóan viselkedett az iskolában. A tanárnő mindent tagadott, szerinte összehangolt hadjáratot folytattak ellene, alaptalanul gyanúsították, hogy kikészítsék és eltávolítsák az iskolából. Méghozzá azért, mert fel akarta forgatni a faluban és az iskolában régóta uralkodó állapotokat, például azt, hogy uzsorások és bűnözők tartották rajta a kezüket mindenen.

Az továbbra sem dőlt el, hogy Menyhértnek vagy a vele szemben állóknak van-e igazuk: hiába hallgattak már ki nagyjából félszáz tanút, a rendőrség továbbra is nyomoz a bántalmazások ügyében. Az eljárás 2015 februárja óta tart. A volt igazgatónő ellen májusban megszüntették a nyomozást, mivel Gaálné nem követett el bűnpártolást. A volt igazgatónő egy törökszentmiklósi általános iskolában helyezkedett el, és mint mondta „a legnagyobb örömére” elsősöket tanít. Menyhért már az előző tanév végén hosszabb betegszabadságra ment. Az iskolától nem messze vásárolt házától is szabadulna, és Budapestre költözne vissza.

Szeptembertől a Máltai Szeretetszolgálat vette át a falu szociális és oktatási feladatait. Erről nyáron döntött a kormány: a máltaiak 613 millió forintot kaptak, amiből a szomszédos Tiszaburán is elvégzik ugyanezt a munkát. Az állam kivonult a két szegény, főleg romák lakta faluból, és a szeretetszolgálatra bízta a munkát. A tiszabői iskola kikerült az állami fenntartás és működtetés alól.