Villamoscsengőt még nem hallottak a tüntető tehenek

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Hat tehén grasszál ma Budapesten, még a Lánchídon is lehet találkozni velük.


A demonstráció során a tehenek többnyire a járdán fognak közlekedni, de az autósok is összefuthatnak majd velük. Az állatokat azokon a helyeken terelik le az útra, ahol nem férnének el, vagy ahol olyan izgalmas dolgok vannak a járda mentén, mint a virágbolt és a zöldségespult.

A tehénsétáltatás célja nem az, hogy a városban élő gyerekek is lássanak élő állatot. Ennek ellenére a demonstráció első állomásán, az Országos Kereskedelmi Szövetség Bécsi úti székházánál kisebb gyerekcsoport is összeverődött. A termelők arra akarják felhívni akciójukkal a figyelmet, hogy az állami és EU-s tejtermelői támogatások is csak arra alkalmasak, hogy mérsékeljék a veszteségeiket. Most csak petíciókat adnak át és sétálnak, de ha ez nem hat, két hét múlva újabb, nagyobb tiltakozás jöhet.Erre megy a tehéntúra

Ha ebédelő teheneket szeretne látni, akkor a Nébih Budán, a Keleti Károly utcában található irodájához menjen dél és egy között, ez a Bécsi úttól körülbelül a napi táv fele. A szervezők becslése szerint másfél óra alatt lehet megtenni gulyatempóban.


A Nébihtől a menet a Lánchídon keresztül indul Pestre. A végcél az V. kerületi Széchenyi utcában található NAV-székház. A túra teljes hossza 8,3 kilométer, ami valamivel több annál, mint amit egy tehén naponta lesétál. Hegedűs Imre, a tüntetés főszervezője szerint azonban nem lesz gond a távval:


Úgy képzeljék el ezt, mintha önök otthon felülnének a szobabiciklire, és kettővel többet tekernének, mint szokták.