Világvége: ahonnan a Google visszafordult

Fotó: David Fulmer (Flickr CC-BY) / István Hajdu

HÁTTÉR

Világ vége sarkon balra? Ott is járt már a Google Street View autója. A The Atlantic stábja pedig videót készített azokról a helyekről, ahol annyira elfogyott az út, hogy a kocsinak meg kell fordulnia.


steet view út vége


Ha akartak volna, azért tovább tudnak menni

Abból, hogy a Street View autó kénytelen megfordulni valahol, még nem következik az, hogy a környéket ne lehetne végigfotózni. A Google legalább három másik eszközzel rendelkezik, amivel fényképezni lehet. Az Eiffel-torony belsejéről készült felvételeket, vagy az Art Project oldalon bejárható múzeumokat egy zsúrkocsi méretű, leginkább talán kezdetleges robotra emlékeztető eszközzel készítették el. A kocsi tetején kap helyet a kamerarendszer, az aljában pedig az obligát akkuk és számítógépek. A hosszabb, de autóval bejárhatatlan utakra épített a cég egy fagyistriciklire hasonlító gépet is. Ez nem csak úgy működik, hogy a Google turista beosztású alkalmazottja tekeri - a triciklivel vettek fel számos vonatutat is. Ilyenkor egy vasúti kocsira rögzítik a triciklit, azt pedig a mozdony tolja maga előtt. Ahová pedig még a tricikli sem jutna el - és a lávaömlés által elzárt út garantáltan ilyen - oda a hátizsákba épített kamerával mászhat fel a Google turista.


Pörgesse meg a Street View-t

Akinek hiányoznak a videóból a jászsági tanyák, a borsodi zsákfaluk vagy a semmi közepén véget érő erdei utak, azok csinálhatnak saját videót is. A Street View fotóiból a Hyperlapse nevű oldallal lehet oda-vissza játszós klipet csinálni. A kis térképen csak egy kezdő és egy végpontot kell beállítani, illetve egy pontot, ami felé a kamera néz. Percekig lehet bámulni például a Hősök terén körbe-körbe autózó, a szobrokat néző klipet.

-