Világszínvonalú magyar egyetemekről beszélt az államtitkár

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Palkovics szerint az Állatorvosi Egyetem a világ legjobbjaival versenyez.


A kormány célja, hogy az Állatorvostudományi Egyetemhez hasonló, kiváló elhelyezkedési lehetőségeket biztosító, a saját területükön világszínvonalú felsőoktatási intézményeket hozzon létre Magyarországon - mondta az Emmi oktatásért felelős államtitkára. Palkovics László az egyetemi tanévnyitón azt mondta, hogy a felsőoktatási reformok hosszú távú célja, hogy minden magyar egyetemnek egyedi arculata és képzési kínálata legyen. Ez megkönnyítené a hallgatók döntését a jelentkezéskor, javítaná az intézmények nemzetközi megítélését, és a vállalkozásoknak is segítene eldönteni, mely intézményekkel érdemes együttműködniük.

Az idén nyáron önálló intézménnyé vált Állatorvostudományi Egyetem iskolapéldája annak, hogyan lehet egyszerre a hagyományokat követni és a világ legjobb iskoláival versenyezni - mondta Palkovics. Az államtitkár szerint jó irányban haladnak, mert a felsőoktatási intézmények adóssága megszűnt, illetve a kancellária rendszer bevezetésével lehetővé vált, hogy az intézmények kigazdálkodják a felújításhoz szükséges összeget.

Sótonyi Péter, az egyetem rektora szerint azt szeretnék, hogy az intézmény továbbra is nemzetközileg elismert legyen. Ezért angolul és németül is lehet tanulni az egyetemen, ahova idén a világ mintegy negyven országából érkeztek hallgatók.