Világszerte járványszerűen terjedhet az Alzheimer-kór

-

A társadalmak elöregedésével az évszázad közepére megháromszorozódhat és világszerte a 130-150 milliót is elérheti, míg Magyarországon a félmilliót is meghaladhatja az egyik leggyakoribb időskori neurológiai betegségben, az Alzheimer-kórban szenvedők száma.


Mintegy 46,8 millióra teszik jelenleg a memória és a gondolkodás romlásával kezdődő, idővel pedig teljes szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kórban szenvedők számát - írja a Magyar Idők. Magyarországon becslések szerint mintegy 200-300 ezer embert érint a szellemi leépülés (szakszóval a demencia) valamilyen formája, 70 százalékuknak lehet Alzheimer-kórja vagy a kórral társult egyéb betegsége – mondja a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docense, Kovács Tibor.

A memóriaromlással kezdődő kór az idősebbeket sújtja, és míg a 65 év felettieknek csupán az egy százalékánál jelentkezik, 85 év felett már csaknem minden második ember érintett. A nőknél kétszer gyakrabban fordul elő a betegség, mint a férfiaknál, és várható élettartam folyamatos emelkedésével a megbetegedés járványszerű terjedésével kell számolni. Az idén Budapesten megrendezett nemzetközi Alzheimer-konferencián is a betegek számának drasztikus növekedését vetítették előre: számítások szerint évente 9,9 millióan betegednek meg, és ez a becslés már majdnem 30 százalékkal magasabb, mint ami a WHO 2012. évi jelentésében állt.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság szerint a jelenleg mintegy 46,8 millió beteg háromnegyede nem diagnosztizált, ezért nem is kap gyógykezelést, tájékoztatást, ápolást vagy támogatást.