Világrekordot állított fel 100 méteren egy 105 éves japán futó

-

Elmaradt ugyan a remélt 35 másodperces időtől, de ez csak még keményebb munkára ösztönzi. Visszavonulása előtt még kiállna Usain Bolt ellen.


A Usain Bolt jamaicai többszörös világcsúcstartó sprinter után „Arany Villámként” is emlegetett japán Mijadzaki Hidekicsi 42,22 másodperc alatt futotta le Kiotóban a 100 méteres távot egy nappal 105. születésnapja után, olyan korosztályban állítva fel ezzel világrekordot, amelyben korábban hivatalosan senki sem próbálkozott hasonlóval.
„Nem vagyok megelégedve az idővel” – nyilatkozta a mindössze 153 centiméter magas és 42 kilogramm súlyú futó a rekordteljesítmény után, hozzátéve, hogy futás közben sírni kezdett, mert úgy érezte, túl lassan halad. „Lehet, hogy öregszem” – tette hozzá a magát még kezdő futónak tartó Mijadzaki, aki elárulta, hogy 35 másodperc alatt szerette volna teljesíteni a távot, ezért a továbbiakban még keményebben fog edzeni.


Elmondta azt is, hogy rendkívül büszke az egészségére. Mint fogalmazott, a futást megelőzően kivizsgáltatta magát, és az orvosokat lenyűgözte az állapota.

„Az agyam talán már nem a legélesebb, de fizikálisan tipp-topp vagyok” – büszkélkedett, és elárulta, hogy még legalább 2-3 éven keresztül folytathatja a futást.

A 100 méteres távot nyugodt iramban teljesítő Mijadzaki Hidekicsit a célvonalnál hangos éljenzés és virágcsokrot nyújtó dédunokái fogadták, majd ezt követően átvehette a világrekordot bizonyító hivatalos oklevelet a Guinness tisztviselőitől.


Ez egy tavalyi futása


Mijadzaki Hidekicsi 1910-ben született, amikor a Titanic még csak épült. Futással a kilencvenes évei elején kezdett foglalkozni, ő tartja 29,83 másodperccel a 100 évesek világrekordját is. A megmérettetésekre egy lakhelye közelében fekvő kiotói parkban szokott edzeni, ahol napi rendszerességgel tesz sétákat egy kilogrammnyi súllyal megrakott táskával a hátán.

„Az egész az akaraterőről szól” – jelentette ki az idős futó, aki egyelőre gondolni sem akar a visszavonulásra, és egyszer szeretné összemérni a tudását Usain Bolttal is.