Világhírű szupermodell tette helyre az emberi jogokat Oroszországban

-

Legalábbis időlegesen. Natalia Vodianova sérült testvérét dobták ki egy kávézóból. Amikor a modell a Facebookon panaszolta el az ügyet, azonnal rendőrségi nyomozás indult.


Rendőrségi nyomozás indult egy Nyizsnyij Novgorod-i kávézó ellen, miután kidobták onnan a világhírű szupermodell, Natalia Vodianova sérült testvérét, írja a Guardian. Oksana autista és egy agyi eredetű mozgásfogyatékossága is van, a kávézóból pedig azért tették ki, mert a fejét elkezdte verni a falba, ami a személyzet szerint megijesztette a vásárlókat.

Amikor nem akartak távozni, akkor az egyik őr közölte, hogy pszichiátriai intézetbe viszik őket, és rendőrt is hívott.Az évente dollármilliókat kereső, Londonban élő Natalia Vodianova, aki volt már a Calvin Klein, a Givenchy és Stella McCartney arca is, 2012-ben pedig a harmadik legtöbbet kereső modell volt a Forbes listáján, ezután a Facebookon tett közzé egy posztot az esetről, a rendőrség pedig erre reagálva órákon belül nyomozást indított. A modellnek 327 ezer követője van, a poszt eddig 37 ezer megosztást kapott.


Дорогие,Ситуация, которая вчера произошла с моей родной сестрой Оксаной, не единичный случай, к сожалению, это та реал...

Posted by Natalia Vodianova on Wednesday, August 12, 2015

Az ügy hivatalosan "erőszakkal való fenyegetéssel megvalósított emberi méltóság megsértése" miatt folyik, amiért akár öt év börtön is járhat. A nyomozók a kávézó eljárását felháborító incidensnek nevezték. Az ügy nagy médiaérdeklődést keltett, főleg, hogy a sérültek és fogyatékkal élők helyzete nem mondható túl jónak Oroszországban, ahol a valóság igencsak messze van az egyenlő bánásmódtól és egyenlő esélyektől.Vodianova régóta képviseli a fogyatékkal élők jogait, 2004-ben alapítványt is indított a speciális szükségletű és hátrányos helyzetű orosz gyerekek megsegítésére. Ő volt a szocsi téli paralimpia nagykövete is tavaly.

"Ami a testvéremmel történt, az nem elszigetelt eset. Sajnos ez a valóság a speciális szükségletű gyermekeket nevelő családok számára", írta Vodianova. "Nehéz erről beszélnem, de ez egy vészcsengő a társadalom számára, amit meg kell hallania" - írta.