Világhírű magyar-zsidó labdarúgókról és edzőkről nyílt kiállítás

-

A címe: Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban. A Bálna Budapest kulturális központban augusztus 16-ig megtekinthető, interaktív tárlat az MTK Budapest és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) együttműködésében, a Miniszterelnökség támogatásával jött létre.


Kirschner Péter, a Mazsike elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállítás olyan zsidó embereknek állít emléket, akik egykor a futball csúcsát képviselték, és ugyanúgy vitték a magyar labdarúgás hírét a világban, mint később Puskás Ferenc.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar válogatott már 15 évvel az Aranycsapat Wembley-ben aratott győzelme előtt ezüstérmet nyert a labdarúgó-világbajnokságon. „A magyar labdarúgás sikerei és hagyományai elképzelhetetlenek lennének magyar-zsidó, zsidó-magyar honfitársaink fantasztikus hozzájárulása nélkül” – tette hozzá Deutsch, aki büszkén említette meg, hogy Jonathan Wilson Futballforradalmak című könyvében a Dunai Iskola, s annak magyar ága önálló fejezetet képvisel.

Az interaktív tárlaton 11 játékos - köztük minden idők legsikeresebb magyar trénere, Guttmann Béla, valamint a többek között az Internél is játszó, majd edzősködő Weisz Árpád -, továbbá egy edző, a Real Madridot első bajnoki címére vezető Hertzka Lipót alakja elevenedik meg. Deutsch Tamás szerint azonban még ennél sokkal több sportoló és edző neve is elférne a dicsőségtáblán.