Világháborús tankot tartott a pincében egy német férfi

-

Biztos, ami biztos, soha nem lehet tudni, mikor kell – gondolhatta az idős gyűjtő, aki állítólag évtizedekkel ezelőtt egyszer be is indította a páncélost. Az ügyészség viszont nem érzi át, milyen nagyszerű is egy tank a háznál, nyomoznak a tulajdonos ellen.


Heikendorf egy körülbelül nyolcezer lelkes község Németország északi részén, nem messze Kieltől. A tengerparti nyugalmat szerdán a Bundeswehr két tankszállító járműve verte fel, amelyek más tankok vontatására alkalmas páncélosokat hoztak. A falu egyik házának pincéjében ugyanis egy – közelebbről meg nem határozott típusú – második világháborús tankot tart egy gyűjtő, amit másként nem tudnak lefoglalni.

A Spiegel című lap online kiadása szerint a nyomozás eredetileg évtizedek után újra felbukkant náci műtárgyak miatt folyt, így jutottak el a hatóságok a hetvenes évei végén járó helybéli férfi házához, ahol a tankot megtalálták. A kieli ügyészség a hadi eszközökre vonatkozó szabályok megsértése miatt folytat nyomozást.

A férfi védője tagadta, hogy védence bűnt követett volna el, szerinte ugyanis a tank hatástalanítva van, nem lehet vele tüzelni, így – akárcsak a többi, a házban talált katonai felszerelés, például egy torpedó – nem tartozik a hadianyagok forgalmát korlátozó törvény hatálya alá.

A falu polgármestere, Alexander Orth a német hírügynökségnek azt mondta, a férfi visszavonultan élt, de a helybeliek tudtak a tankról: az 1978-as nagy havazás idején ugyanis egyszer elővette.