Világháború lehetőségére figyelmeztetett az orosz miniszterelnök

Fotó: MTI/EPA / Alekszandr Nemenov

-

A szíriai szárazföldi beavatkozás állandó háborúhoz vezet, és világháborút robbanthat ki, nyilatkozta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Handelsblattnak. Az interjú pénteken jelenik meg, de egyes részleteit már előzetesen nyilvánosságra hozták.


„A szárazföldi hadműveletek általában ahhoz vezetnek, hogy a háború állandóvá válik” – mondta Medvegyev, aki szerint „az amerikaiaknak és arab partnereiknek jól meg kell gondolniuk, hogy akarnak-e állandó háborút”.

Az Egyesült Államoknak és Oroszországnak nyomást kell gyakorolnia az összes félre a tűzszünet érdekében, mondta. „Minden oldalt arra kell kötelezni, hogy üljön tárgyalóasztalhoz egy új világháború kirobbantása helyett” – tette hozzá.

A szíriai kormányerőket támogató orosz légierő Aleppó város környékét bombázza. Az Egyesült Államok és más nyugati országok harci gépei szintén légicsapásokat hajtanak végre Szíria északi részén.

Szaúd-Arábia a közelmúltban vetette fel, hogy az Iszlám Állam elleni koalíció keretében kész lenne szárazföldi alakulatokat bevetni. Az ajánlatot a Pentagon tanulmányozza. Oroszország emellett nemrégiben azzal vádolta meg Törökországot, hogy beavatkozásra készül Szíriában.